2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Hogyan viselkedjünk?

Közéleti viselkedés illemtana, rövid mondatokban
Az általános és közéleti viselkedéskultúra ismerete hozzátartozik az általános  műveltséghez, amely minden szakmának az alapját képezi.

„A viselkedési szabályok belerögződnek az emberekbe a nevelés,  a  hagyomány, a megszokás, a közösségi kapcsolatok révén, így típus
helyzetben is biztosítják a kapcsolatteremtés és a kapcsolattartás módját”. A típushelyzetek végtelen variációja pedig felkészít a rendkívüli
helyzetekben való magatartásra is.

„Az emberi természet sajátja, hogy legnagyobb teljesítményünk elérése pillanatában elkezdünk lazítani. Ha valaki sikert ér el, nagy önuralomra van szüksége, hogy megőrizze egyensúlyérzékét, szerénységét és odaadását.”
Ross Perot

Az elmúlt évtizedekben az illemkódex előírásait sajnos feleslegesnek tartották. Nem véletlen, hogy napjainkban egész nemzedék képviselőinek okoz gondot a kulturált viselkedési szabályoknak a megismerése és gyakorlati alkalmazása.

” A hírnév húsz évig épül, de öt perc alatt is lerombolható.” Warren Buffet
A fejlett demokráciákban tudatosan készítik fel a politikusokat, a közéletben tevékenykedő szakembereket a közéleti szereplésre.
Megtanítják őket arra, hogyan nyilatkozzanak a sajtó képviselőinek, retorikai ismereteket sajátítanak el, ezzel járulnak hozzá, hogy magabiztos fellépésű politikusok képviseljék az országot és hazájuk népét.  

Az öt közjogi méltóság a következő: köztársasági elnök, Országgyűlés elnöke, miniszterelnök, az Alkotmány Bíróság
elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, aki egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács  elnöke is.

Gyakran megkérdezik azt, hogy az Európai Uniónak, mint nemzetközi szervezetnek van-e külön viselkedéskultúrája.
Válaszom egyértelműen az, hogy nincs. De! Minden országnak megvan a hagyományain, szokásokon alapuló szabálya, melyeket minden esetben figyelembe kell venni és tiszteletben kell tartani. Ilyen a magyarok névhasználata.

–   Milyen legyen a magatartásunk és megjelenésünk a magyar és külföldi partnerek előtt?

Adjuk meg a tiszteletet a helyi és a nemzetközi szokásoknak megfelelően. A protokollban nem nő és férfi viszonylatában nézzük a dolgokat, hanem kizárólag hivatali rang és beosztás alapján. Tehát bizonyos hivatali beosztástól felfelé, mindenkit a hivatali rangján kell megszólítani. Pl. miniszter úr, nagykövet asszony, polgármester úr stb.

A hivatalos tárgyalások sikere a tolmács szaktudásától függ. Anyanyelvi szinten kell, hogy beszélje az illető ország nyelvét, ismernie kell szakterületén a speciális terminológiákat. Nem hivatali rangja alapján vesz részt a tárgyaláson, technikai feladatokat lát el. Feladata a fordítando szöveg pontos visszaadása, a felek közötti kommunikáció segítése.
Tilos hozzátennie, vagy elvennie a szövegből, kommentálni, és átvenni megbízója szerepét.

Metakommunikációs jelzések: tárgyalásnál ügyelni kell az arckifejezésre. A tárgyaló partner nagyon sok következtetést fog levonni, különösen akkor ha idegességet tapasztal. A japánok és a kínaiak nagy művészek ebben…..

Ha valaki meghívót kap egy rendezvényre, azt nem szabad átruházni másra. Ha nem tud elmenni, akkor elfogadható indokkal le kell azt mondani. Nagykövetségről érkezett meghívók esetében az átruházás elképzelhetetlen!

–    Ki a jó kormányszóvivő?

„Aki hűen, hitelesen adja át a kormány tevékenységéről szóló üzeneteket. Ezt lehet szürkén, hivatalosan – és lehet   színesen, „jól fogyaszthatóan” is tenni. A humor elég ritkán jelenik meg a  szóvivők életében, bár egyre nagyobb az igény rá. A szóvivő beleszőheti a
munkába az egyéniségét, érződjön benne a  könnyedség  és az sem baj, ha  jó humorral rendelkezik. A szóvivő személye rendkívül fontos, de politikai múlt nélkül politikusi megszólalást várni, szinte lehetetlen.„

A mértéktartás vagy a közvetlenség széles határok között változik, de  a     szélsőségek között tisztelet és a kölcsönös megbecsülés minden esetben tartalmi követelmény.
Senki ne tárgyaljon a vendégekkel zsebre tett kézzel. Az amerikai  vendégek mielőtt kimennek a mikrofonhoz, – bár begombolják a
zakójukat,-    zsebre teszik mindkét kezüket és úgy beszélnek. Ne kövessük őket, adjuk meg a tiszteletet ezzel is a tárgyaló partnereknek és a hallgatóságnak.  Nem illik zsebre tett kézzel beszélgetni emberekkel. Sokan veszélyesnek tartják, hogy az amerikai viselkedésminta elárasztja a világot.

Írta: Dr. Vámos Lászlóné – Katalin   /protokoll-info/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

-Mit főzöl Nagymami, csak nem Jókai bablevest? Toppan be a 12 éves, a konyhámba, beleszagol a levegőbe, és már az illatokról megállapítja mi lesz az e…
A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd a legmagasabbra jutott magyar hegymászó palack és serpák …
Ahogy közeledik a karácsony, sülnek a sütik, készülnek az ételek, szépül a ház, előkerülnek a karácsonyfa díszei, csomagolom az ajándékokat, egyre töb…

További cikkek