2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Február: feszt fesztivál

Február: feszt fesztivál

Február: feszt fesztiválRégen a báli szezon és a karnevál hónapja volt a február, de lassan inkább gasztronómiai fesztiválhónapnak nevezhetnénk el, mert hiszen egymást érik régiónkban az olyan kisebb nagyobb rendezvények, ahol az ínyencségeké a főszerep.

 

Február első hétvégéjén Ónodban a böllérek mutatták meg mi minden finomság készíthető frissen a disznóból, így híres vár tövében töltötték a kolbászt, sült a töpörtyű és a hús. Felsőtárkányban még aznap a kocsonyafőzők mérték össze tudásukat. A hónap második hétvégéjén szombaton, Tardra érkeztek az ország számos pontjáról a csapatok, hogy hurkatöltésben mérjék össze tudásukat. Kóstolhattunk itt véreset, májasat, rizseset, gersliset, hajdinásat, amelyhez a háziasszonyok a savanyúságot is neveztek a versenybe, s szalonnából sem volt hiány, hiszen egy nagy mangalica odaadta még a 112 kilós „kabátját” is.

No és jövő hét végén jön a fesztiválok fesztiválja, a X. Kocsonyafesztivál Miskolcon, amelyre kétszázezren voltak kíváncsiak már az elmúlt évben is.

A jobbnál jobb programoknak egész héten se szeri se száma, és a teljes belváros mellett, ahol zajlik a mulatság, a város összes kulturális intézménye bekapcsolódik szellemi táplálékkal, és jókedvvel, tánccal, mulatsággal, valamint sok ezer különböző békával. Merthogy béka díszbe öltözik ilyenkor Miskolc belvárosa, még az égből is az potyog. Potyka Kata , s pislogó békájának legendája, védjegyévé vált e miskolci fesztiválnak.

A hideg csemegéből is lesz többféle, hiszen a látványkocsonyákon túl, amelyek csupán a szemet gyönyörködtetik, megkóstolhatjuk a vendéglősök által készítetteket is, amelyhez persze kemencében sült lángos falatozhatunk, s fűszeres forralt bort kortyolhatunk.

Most már csupán azért kell imádkoznunk, hogy az égiek is kedvezzenek a kocsonyafesztiválnak, s ónos eső helyett, – erre is volt már példa – csak a zöld plüss békák potyogjanak az égből, s akkor a jókedv sem marad el.

Valljuk be őszintén, hogy válság ide vagy oda, mi magyarok imádjuk a hasunkat, s ha semmi másra, de arra bizony áldozunk, s erre apellálnak a sokféle gasztronómiai program szervezői is, s így lesz a februárból farsangi hónap helyett kishazánkban a fesztiválok hónapja.

 

Orosz B. Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

-Mit főzöl Nagymami, csak nem Jókai bablevest? Toppan be a 12 éves, a konyhámba, beleszagol a levegőbe, és már az illatokról megállapítja mi lesz az e…
A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd a legmagasabbra jutott magyar hegymászó palack és serpák …
Ahogy közeledik a karácsony, sülnek a sütik, készülnek az ételek, szépül a ház, előkerülnek a karácsonyfa díszei, csomagolom az ajándékokat, egyre töb…

További cikkek