2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Hogyan készülj fel hatékonyan az idei érettségire?

Már csak alig pár hét és megkezdődnek az idei érettségik. A végzős diákok nagy része már számolja vissza a napokat, közben pedig próbálnak mindenféle hatékony módszert bevetni, hogy megfelelően felkészülhessenek a megmérettetésre. Ha Te is így vagy, akkor ezt a cikket neked szántuk, hiszen számos tippet osztunk meg veled, amivel garantáltan sikert érhetsz el. Lássuk tehát azokat az ötleteket!

 

Minden nap készülj egy kicsit!

 

Sosem az a megoldás, hogy az utolsó héten próbálsz meg mindent bemagolni. A legjobb, ha igyekszel minden nap gyakorolni és tanulni egy keveset. Legyen rutinod, amitől lehetőleg ne térj el, így sokkal könnyebben beépül a mindennapjaidba és kevésbé érzed tehernek a készülődést. A hatékony tanulás titka minden esetben az időbeosztás, amit viszont kizárólag Te alakíthatsz ki magadnak.

 

Ha eddig azt gondoltad, hogy a szóbeli előtt elegendő két hét, hogy mindent magadba szívhass, akkor nagyot tévedsz! Szerencsére a Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzus hatékony segítséget nyújthat számodra, hiszen minden szükséges anyagot kézhez kapsz, ráadásul akkor tanulhatsz, amikor időd engedi.

 

Menj ki és tanulj a szabad ég alatt!

 

Kutatások is bizonyítják, hogy sokkal hatékonyabb a tanulás, ha mindezt odakint teszed. Ha tehát lehetőséged adódik, hogy a szabadban készülj az idei érettségire, akkor mindenképpen próbáld ki. Veszíteni nem fogsz, sőt, valószínűleg nyersz vele, hiszen süt a nap, nincs túl meleg, esetleg egy kis szél is fúj, hogy még kellemesebben teljen a felkészüléssel töltött idő.

 

Az agynak nagy szüksége van a friss oxigénre, ami történhet akár a szobában való szellőztetéssel is. Emellett pedig mindenképpen iktass be egy kis mozgást is két tanulási fázis közé, hiszen egy kis séta, kinti torna, egy pár kilométeres futás remek kikapcsolódást nyújthat számodra. A tanulmányok azt is bebizonyították, hogy már 10 perc nyugodt tempóban történő testmozgás is javítani tudja a memóriát. Biciklire fel és irány a bolt, de elegendő, ha teszel egy kört pár utcával arrébb. Meglátod, hogy utána sokkal jobban megy majd a készülődés.

 

Az alvás a titok nyitja

 

A hatékonyság kulcsa minden esetben az elegendő alvás, ami nemcsak a munka kapcsán lényeges, hanem a diákok esetében is. Ahhoz, hogy megfelelő agyi állapotba kerülhess, fontos, hogy jól teljen az éjszaka. Régóta tisztában vagyunk azzal, hogy a mély-, tehát a lassú hullámos alvás következtében a fejünk rendszerezi a gondolatokat és a frissen megszerzett tudást. Ez tehát nemcsak abban segít, hogy a következő nap is könnyebben készülj, hanem az előzőleg megtanult anyagot is jobban tudod raktározni.

 

Ha tehát nem pihened ki magad megfelelően, akkor az agy nem tudja úgy befogadni az új információkat. A kutatások szerint ilyenkor akár 40%-kal is csökkenhet a befogadóképességed. Az érettségire tanulás során, ha ki szeretnéd használni a teljes kapacitásodat, akkor pihenj eleget, ne csak éjszaka, hanem napközben is!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek