2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Tunyogi Bernadett és a reneszánsz időutazás

Tunyogi Bernadett az utóbbi hetekben időhiánnyal küzd. Egyrészt édesapja (Tunyogi Péter –a  szerk.) dalaiból összeállított albumán dolgozik, másrészt több musical darabban is szerepel.

Ezért a jelenleg időzavarban lévő színésznő az újságírókkal, a barátaival többnyire egy kávéházban beszéli meg találkozóit. Így első kézből tudta meg, hogy a bevásárló központban egy izgalmas reneszánsz kiállítás nyílik. Az egy hónapos, ingyenes rendezvényének központi témája Mátyás király híres könyvtára, a kódexek és corvinák titokzatos világa, valamint kapcsolódó témakörként egy interaktív kiállításkeretén belül bemutatja az írás kialakulását, fejlődését, különböző írásfajtákat a teljesség igénye nélkül. A világhírű könyvtárat a labirintus rajzolat alapján építik fel”. A paravánokon a hiteles, realisztikus könyvtár digitális nyomatai adják a megfelelő hatást, korabeli bútor és használati tárgyak beépítése teszik hitelessé az 1400-as éveket.

– „ Engem mindig is érdekelt a történelem, különösképpen a reneszánsz, amikor a zenét, a táncot igazán magas szinten művelték. Nem beszélve a könyvekről, a festészetről és a csodálatos kódexekről.  Színpadi emberként a ma már csak jelmezként viselt, de akkoriban a mindennapok viseleteként hordott csodálatos ruhák és ékszerek is elbűvölnek.  Jó lehetett abban a korban élni, amikor Európa középpontjába kerültünk, amikor Európa hazánkra figyelt és minket csodált” – mondta Bernadett a kiállítás kapcsán.

A rendezvény keretén belül egy olyan interaktív kiállítás részesei lehetnek az érdeklődők, ahol ízelítőt kaphatnak az írás kialakulásáról, fejlődéséről, valamint a teljesség igénye nélkül (képírás, sumér – agyagtábla, hieroglifák –papirusz, föníciai, görög, latin, rúna, arab, kínai, japán, rongo-rongók, székely rovásírás) az írásfajtákról. Az interaktív részben lehetőség lesz kipróbálni bizonyos írásfajták elkészítését (csomóírás, kan-ji stb…), de a Labirintus játék során azt is ki lehet próbálni, hogyan lehet a könyvtárból kijutni titkos kódok és jelek alapján.
A kiállítás és kísérő programjai 2014.november 11-ig várják az érdeklődőket az Europeum Bevásárló Központban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…