2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Országjárásra indul, majd Erdélybe megy a Gábor Áron mozdony

Országjárásra indul, majd Erdélybe megy a Gábor Áron mozdony

Bemutatták a MÁV Csoport Gábor Áron mozdonyát 2014. május 16-án, Budapesten. A 200 éve született székelyföldi ágyúöntő, a szabadságharc őrnagya emléke előtt tisztelgő, réz-fekete színekben felmatricázott jármű több hetes országjáró útra indul, júniusban a csíksomlyói búcsúra tartó Történelmi Székely Gyorsot is vontatja majd.

A Rézágyú a MÁV ötödik matricázott mozdonya. A vasúttársaság évek óta forgalomban lévő Aranycsapat, Kandó, Mátyás és Weöres mozdonyai nagyon népszerűek. A MÁV tavaly először írt ki nyílt grafikai ötletpályázatot egy korszerű TRAXX vontatójárművére kerülő „matrica” megtervezésére. Az idén újból az Indóház Közlekedési Kiadóval együttműködve meghirdetett pályázatra az előző évihez képest több mint kétszer annyi, 107 alkotás érkezett. A zsűri Zachar István veszprémi grafikus újszerű alkotását ítélte a legjobbnak. A több mint 100 négyzetméteres matricát Hatvanban helyezték fel a járműre.
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A mozdony ünnepélyes felavatását követően egyből szolgálatba áll: a Kócsag IC vonatot továbbítja Nyíregyházára, majd onnan vissza a fővárosba. Első hétvégéjén menetrend szerinti vonatokkal Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza mellett Kecskeméten, Szegeden, Miskolcon is megfordul. Azt követően is folyamatosan, heteken át járja az országot Keszthelytől Miskolcig, Szegedtől Sopronig, Pécsig. A felmatricázott jármű június 6-án különleges útra indul, az Indóház Közlekedési Kiadó által szervezett Történelmi Székely Gyors szerelvényét továbbítja.
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter hangsúlyozta: „Fontos, hogy állami vállalataink minél nagyobb mértékben vegyenek részt történelmi hagyományaink megőrzésében. A MÁV Zrt. kezdeményezése nyomán a korábbi években átadott díszített mozdonyok közös történelmi múltunkat és sikereinket, határokon átívelő nemzeti közösségünket is megjelenítik. E kezdeményezéssel a vasúttársaság újabb részt vállal a magyar kultúrát és értékeket közvetítő tevékenységében. A mozdony a csíksomlyói búcsúra induló Történelmi Székely Gyors vontatójárműveként hamarosan határainkon túl is bemutatkozik. Különleges és szimbolikus jelentőséggel bír ez ebben az esztendőben, amelyben először szavazhattak a magyar országgyűlési választáson a határainkon kívül élő magyar állampolgárok is.”

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…