2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Labdarúgás-Magyarország

Kiállítás nyílt a tavaly szeptemberben elhunyt sportfotós, Németh Ferenc képeiből a Magyar Labdarúgó Szövetség telki edzőközpontjában. „A sportból gyakran nőnek ki legendák, de nemcsak olyanok, akik az eredményeikkel kápráztatnak el minket, hanem néha olyanok is, akiknek köszönhetően a legnagyszerűbb pillanatok örökké élni fognak” – mondta a pénteki megnyitón Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár.

    A tárlaton a 61 éves korában, súlyos betegségben elhunyt Németh Ferenc körülbelül 60 alkotását lehet megtekinteni, egészen a kezdeti időktől utolsó munkáiig. A túlnyomó részt a futballról szóló képeken olyan sztárjátékosok szerepelnek, mint Puskás Ferenc vagy éppen David Beckham. A megnyitón több futballista, valamint Pintér Attila szövetségi kapitány is részt vett.

    Németh Ferenc, a hazai sportfotózás meghatározó alakja 1971-ben került az MTI-be, ahol eleinte belpolitikai fotósként dolgozott. A nagy szerelem azonban a sport volt a számára, amelyet gyakorolt is, raliversenyzőként is nevet szerzett magának. Sportfotósként a labdarúgás volt a fő profilja, számos díjat nyert képeivel Magyarországon és külföldön egyaránt. 1989-ben elnyerte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság  által kiírt, A sport legszebb pillanatai című fotópályázat fődíját (Arany Lencse-díj) a fekete-fehér kategóriában.

    Az 1980-as moszkvai játékokon fotózott először olimpián. 1995-ben az akkor induló Sportissimo rovatvezetője lett, majd a magazin megszűnése után a Nemzeti Sport szerződtette, ahol néhány év múlva a fotórovat vezetőjének nevezték ki, s egy évtizeden keresztül felelt a sportnapilap fotósainak a munkájáért. Ezután főmunkatársként tevékenykedett, majd az MLSZ főállású fotósa lett, ám súlyos betegsége miatt ott nem sokáig dolgozhatott.

    A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) tavaly Életműdíjjal ismerte el munkáját.

MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek