2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Miért leszünk feszültek a forgalmi dugóban várakozva?

Miért leszünk feszültek a forgalmi dugóban várakozva?

Amikor az ember beér egy közepes vagy nagyobb méretű forgalmi torlódásba, akkor ritkán mosolyodik el örömében. Ugyanakkor kár volna belemerülni a felesleges idegeskedésbe és szitkozódásba.

A cikkben igyekszünk hasznos tippekkel szolgálni a forgalmi dugók minél nyugodtabb átvészeléséhez, emellett pedig a preventív jellegű kikerülés kapcsán is adunk néhány praktikus tanácsot.

Miért lesz feszült minden autós a dugóban várakozva?

Kétségtelen, hogy az elmúlt évtizedekben látványosan felgyorsult az életvitelünk tempója. Sietünk, rohanunk egész álló nap. Reggel munkába vagy iskolába, értekezletre vagy szakmai találkozóra, délután a gyerekekért, edzésre vagy a barátokkal megbeszélt találkozóra.

Hozzászoktunk ahhoz, hogy haladunk, és mindig történik valami. Egy-egy forgalmi dugó pontosan ebbe a feszes ritmusba vág bele, jelentősen megakasztva a terveinket. Jó eséllyel ez okoz bennünk olyan frusztrációt, ami látványos stressz-szint-emelkedéssel jár együtt.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy jobban bírd a torlódás miatti stresszt?

Amikor már belekerültél egy komolyabb torlódásba, onnantól kezdve a türelem lehet a legjobb fegyvered. Hogyha nem vagy egyedül az autóban, akkor legalább akadhat társaság egy jó beszélgetéshez.

Be tudod kapcsolni a rádiót, és ha épp az egyik kedvenc számod játsszák, attól máris jobban érezheted magad egy kicsit. A telefonod segítségével kereshetsz egy hangoskönyvet vagy podcast adást, így máris könnyebben elterelheted a gondolataid a negatív érzelmekről.

Hogyha egy idő után ez is unalmassá válik, akkor az autóban ülőkkel játszhattok barkóbát, szókirakót a kocsik rendszámával vagy bármilyen más kreatív dolgot. A lényeg, hogy ne a dugó miatti késésen és a negatív érzelmeken járjon az agyad, hanem próbáld meg kihozni a szituációból a legtöbbet.

Természetesen megint más a helyzet, ha épp egy automata-váltós autón tanulsz vezetni, és eközben érkezel dugóba. Ebben az esetben van időd összeszedni a gondolataidat, és az oktatóval is tudsz egy gyors eszmecserét futtatni a tanulásod eddigi menetéről.

Proaktív módszer a forgalmi dugók elkerülésének érdekében

Természetesen léteznek olyan élethelyzetek, amikor nem láthatod előre a forgalmi dugó kialakulását, mert pont előtted zajlanak az események. Ilyenkor tényleg nincs mit tenni, marad a türelmes várakozás.

Akadnak azonban olyan szituációk is, amikor proaktív hozzáállással elkerülheted a nemkívánatos forgalmi akadályokat. Használhatsz például olyan fejlett telefonos applikációkat, mint a Waze. Ezek a GPS alapon működő alkalmazások figyelmeztetnek, ha torlódás van kialakulóban, így még időben kereshetsz alternatív útvonalakat.

Ha menet közben nem is mindig javasolt bekapcsolni a telefonodon az alkalmazást, indulás előtt célszerű rendszeresen meggyőződni az épp leginkább járhatónak tűnő útszakaszokról. Persze ha mindezek mellett komoly helyismerettel rendelkezel, akkor az általad megtapasztalt kerülő útvonalak is nyerő ötletnek bizonyulhatnak./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szeretné megajándékozni a párját egy jól időzített romantikus ajándékkal? Randevúról, udvarlásról, esetleg egy évfordulóról van szó? Egy érzelmes megl…

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…