2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Aktuális e-matrica tudnivalók

Bár nem sok minden változott 2019-hez képest, időről időre felelevenítjük, összefoglaljuk az e-matricával kapcsolatos legfontosabb információkat.

Matricatípusok

Jelenleg az alábbi járműkategóriákra lehet autópálya-matricát váltani:


– D1 – Maximum 7 személy szállítására alkalmas, legfeljebb 3500 kg össztömegű személygépkocsi
– D1M – Motorkerékpár
– D2 – 7-nél több személy szállítására alkalmas, legfeljebb 3500 kg össztömegű személygépkocsi, tehergépkocsi, lakókocsi
– B2 – Autóbusz
– U – Utánfutó

A megvásárolt matricák a vásárláskor megadott kezdőnap 0:00 órától az érvényesség végét jelző nap 23:59-ig érvényesek. Kezdőnap megadása nélkül a vásárlás időpontjától lesz érvényes a matrica. Az éves országos és megyei matricák a következő év január 31-éig használhatók.

Jelenleg érvényben lévő matricaárak

A D1 kategóriában jelenleg a 10 napos 3.500 Ft, a havi 4.780 Ft, az éves 42.980 Ft, míg a megyei matrica 5.000 Ft. D2 kategóriában a 10 napos 7.000 Ft, a havi 9.560 Ft, az éves 42.980 Ft, a megyei pedig 10.000 Ft.

Az online vásárláshoz a járműkategóriát, a matrica típusát, a felségjelet, a rendszámot és az érvényesség kezdetét kell megadni.

Hasznos tudnivalók

Az e-matricák vásárlásánál bankkártyás vagy átutalásos fizetési mód közül választhatunk.

Az Autopalyamatrica.hu lehetőséget biztosít összevont, 2, 3, 4, 5, 6 havi matricák vásárlására. Ezeknél különösen figyeljen oda a rendszám pontos megadására, mivel az átírás matricánként legalább 1.470 Ft. Az átírás kizárólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nél lehetséges. Az átírás jogcímei lehetnek: a jármű eladása, rendszámcsere, lopás, forgalomból történő végleges kivonás, rendszám vagy kategória elírása, többszörös vásárlás.

A gazdaságossági szempontokat szem előtt tartva, főként, ha még az év első felében járunk, érdemes az éves utazásokat előre megtervezni és kikalkulálni, melyik matrica lenne a legkedvezőbb. A tervezéshez segítséget nyújthat a térképes tervező és a magyarországi fizetős utak jegyzéke is.

Az érvényes matrica nélküli autópálya-használat jogosulatlan úthasználatnak minősül és ebben az esetben pótdíjat kell fizetni. Az autópályára való felhajtás után 60 perc áll rendelkezésre, hogy a matricát megvásároljuk és így elkerüljük a pótdíjfizetést. A vásárlást igazoló bizonylatot minden esetben érdemes megőrizni. Interneten történő vásárlás esetén a visszaigazoló e-mailt mindenképpen figyelni kell, mert ez bizonyítja a tényleges vásárlás megtörténtét./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek