2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Mi történik a daganatos betegség diagnosztizálása után?

Mi történik a daganatos betegség diagnosztizálása után?

Egy rémálom válik valóra, amikor az orvos közli a beteggel, hogy daganata van. A legtöbb emberben ilyenkor a sokk és a kétségbeesés érzése váltogatja egymást, így viszont nehéz hideg fejjel végiggondolni, hogy mi a következő lépés, melyet meg kell tenni a mielőbbi gyógyulás reményében.

Azonban nagyon fontos, hogy a diagnózist követő kezelés mielőbb megkezdődjön, hiszen az idő kulcsfontosságú.

Az első sokkot követő lépések

Amint biztossá válik a diagnózis, a lehető legrövidebb időn belül meg kell kezdeni a kezelést, mivel a rákgyógyításban az időfaktor kritikus tényező.

Ezért az első lépés, hogy a kezelőorvos tájékoztatja a beteget a lehetséges terápiás alternatívákról, valamint arról, hogy az egyes opciók milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak. Ideális esetben a beteg a rendelkezésére álló információk birtokában meghozza a döntést.

Azonban ez nem ennyire egyszerű, hiszen a frissen rákbetegséggel diagnosztizált páciens nehéz lelkiállapotba kerül, ami önmagában sem ideális eset. Nem beszélve arról, hogy vélhetően nincsenek szakmai ismeretei a témában, így a mérlegelés a különféle kezelési lehetőségek között nem lesz egyszerű a számára. Éppen ezért nem ritka, hogy a páciens időt kér a végleges döntése meghozatalához, ami viszont a lehető legrosszabb eshetőség, ugyanis minden egyes kezelés nélkül eltelt nap csökkenti a gyógyulási és a túlélési esélyeket.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy hazánkban az egészségügy nincs a helyzet magaslatán, ezáltal pedig nehéz rövid időn belül orvoslást találni a bajra. Ugyanakkor Magyarországon is van elérhető onkoteam rendszer, mely gyorsítja a terápiás kezelési terv felállításának folyamatát, így optimális eredmények érhetőek el.

Mi az onkoteam és mi a feladata?

Az onkoteam egy több szakemberből álló orvoscsapat, melynek az a feladata, hogy a rákbetegséggel diagnosztizált páciens részére egy egyénre szabott kezelési tervet hozzon létre.

Ebben a munkában a csapat azon orvosai vesznek részt, akiknek vagy szerepe van, vagy lehet a betegség kivizsgálásában, kezelésében és utógondozásában egyaránt. Átlagos esetben klinikai onkológus, sugárterapeuta, radiológus, patológus és egy műtétet végző szakorvos alkotja az onkoteam gárdáját. Azonban az egyéni körülményektől függően pszichológus, pszichiáter, gyógytornász vagy dietetikus szintén részt vehet az onkoteam megbeszélésén.

Mi a beteg feladata?

Fontos, hogy a beteg ne passzív elszenvedője legyen a történetnek, hanem lehetőleg aktívan vegyen részt a folyamatban, hiszen ő lesz az, aki a végső döntést meghozza.

Az onkoteam javaslatot fog tenni, hogy melyik kezeléstől várhatóak a legjobb gyógyulási esélyek, a páciensnek pedig lehetősége van kérdezni, és minden szükséges információ birtokában a döntést meghozni.

Amennyiben további cikkeket szeretnél olvasni a témában, keresd fel az Intima.hu oldalát! /X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …