2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Engedd be a kutyát, ha vihar van!

Ha neked is van kutyusod, biztosan veled is előfordult már, hogy vihar idején a négylábúd nagyon félt és csak arra várt, hogy beengedd a lakásba.

Ez nem meglepő, hiszen a kutyák nagy része fél a hirtelen és hangos zajoktól. Eközben pedig súlyos szorongást élnek át. Gazdiként amivel segíthetjük kutyánkat ebben a helyzetben az az, hogy beengedjük kedvencünket a lakásba.

Mi történik a kutyával a vihar alatt?

Azt, hogy a kutya hogyan reagál a vihar okozta dörgésre, villámlásra könnyedén megtudhatod. Ugyanis azok a kutyák, akik félnek a vihartól, teljesen máshogy reagálnak a megszokotthoz képest. Ilyenkor általában remegnek, kapkodó mozdulatokat végeznek, vinnyognak és sokkal többet ugatnak. A kutyák ekkor szoronganak és óriási stresszben vannak. Ez azért veszélyes, mert ebben az állapotban könnyebben megsérülhetnek, illetve elkóborolhatnak.

Mit tegyünk ebben a helyzetben?

A kutyák egyből megérzik, ha stresszelünk és aggódunk. Fontos, hogy higgadtak maradjunk, és a kutya magabiztosnak lásson minket, hiszen egy biztonságos környezet és egy magabiztos gazdi láttán könnyebben megnyugszik kedvencünk is.

– Ne hagyd magára!

Gazdiként felelősséggel tartozunk kutyánk iránt, ezért nem hagyhatjuk, hogy ezzel a helyzettel egyedül birkózzon meg. Ugyanis ha magára hagyjuk, elszökhet, vagy kárt is okozhat magában. Ezt pedig senki sem szeretné. Ahogy a hétköznapokban, úgy most is nekünk kell iránymutatást adni. Nekünk kell megszabni, hogy mi az, amit elvárunk tőle, és ami még fontosabb, hogy ez neki is megfeleljen.

– Ne sokkold!


Nem megoldás, ha rá akarod kényszeríteni, hogy szokja meg a vihart. Ő ezt nem érti és stresszként fogja megélni. Viszont az megoldás lehet, ha megérteted vele, hogy mit várunk el tőle ilyenkor. Tereld el a figyelmét parancsokkal, feladatokkal, és így később már nem fog teljesen a viharra figyelni.

– Segíts neki, de ne babusgasd!

Néhány kutyát nyugalommal tölt el, ha az ablakból szemlélheti a vihart. Engedd magad mellé és hagyd, hogy biztonságban az ablakból nézze az esőt, vihart. Azonban a nyugtatgatással ne ess túlzásba! Nem kell agyon ölelgetni, simogatni az állatot. Tartsd meg az egészséges egyensúlyt, ahogy eddig tetted.

– Segíts neki búvóhelyet keresni!


A kutyák ösztönösen búvóhely után kutatnak a vihar elől. Segítsünk kedvencünknek azzal, hogy egy biztonságos helyet készítünk elő számára, ahol jól érzi magát és környezetünket sem zavarja. Egy meleg, kényelmes fekhely mindig jó választás számára. Ha kutyapárnát szeretnél, nézd meg a SINB ajánlatát!

– “Rejtsd el” a vihart!


Ha a kutya figyelmét nem tudtad elterelni, és megnyugtatni sem sikerült, akkor próbáld elérni, hogy minél kevesebbet érzékeljen a kinti viharból. Húzd be a függönyt, hogy minél kevesebbet lásson a kinti időjárásból, illetve kapcsold be a televíziót vagy a rádiót, hogy a hangok elnyomják a vihar okozta zajokat./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek