2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Legyen minden nap a biztonságos internet napja!

Legyen minden nap a biztonságos internet napja!

Ötből egy gyerek nem érzi magát biztonságban az interneten, derül ki az InternetMost nevű kutatásból. Aktuális téma ez napjainkban, nem csak azért mert február 9. a biztonságos internet világnapja, hanem azért is, mert a digitalizáció eddig nem látott mértékben vált mindennapjaink részévé a 2020-as évben.

Sokszor felnőttként is találkozhatunk a világhálón olyan tartalmakkal, vagy érhetnek minket olyan atrocitások az online térben, amelyekkel még sok évvel a hátunk mögött is nehéz megbirkózni. Nem beszélve az internethasználók legfiatalabb generációjáról, akik lelki fejlődésére nagyban kihathat egy-egy negatív tapasztalat. Ők a digitális bennszülöttek, akik bár együtt nőnek fel a digitális technológiákkal, kíváncsiságuk és felelősségtudatuk hiánya miatt könnyen kerülhetnek veszélybe is.

Az online biztonság közös felelősségünk

Az online biztonság kialakításában hatalmas felelőssége van a szülőknek is! A Family Online Safety Institute (FOSI) friss jelentése szerint hozzáállásuk a témához korosztályonként változik. Míg az ún. „baby boomer” generáció 57%-a véli úgy, hogy a gyermekek online biztonságát illetően a szülőké a legnagyobb felelősség, addig az X generációsok 43%-a és az Y generáció csupán 30%-a van hasonló állásponton.

A kutatás igazolja azt is, hogy a 7-11 éves gyerekek szüleire a leginkább jellemző, hogy valamilyen online biztonsági eszközt vetnek be a védelem érdekében, hiszen ennél a korcsoportnál a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy nem a korosztályuknak megfelelő tartalmakkal találják szembe magukat az interneten.

A különböző szülői eszközök használata mellett természetesen a biztonságtudatos nevelés és a példamutatás is kulcsfontosságú. Beszélgessünk a gyermekekkel nyíltan és őszintén, így a koruknak megfelelő információkat átadva kialakíthatjuk biztonságtudatukat. Ehhez remek kiindulópontot nyújt az ESET családi oldala, ahol a szülőknek szóló edukatív tartalmak mellett játékos videókat is találhatunk, amelyekkel közelebb hozhatjuk a gyermekekhez az internetes biztonság témakörét.

Az ESET szakértői 4 gondolatébresztő tanácsot is nyújtanak a szülők számára:

1.      Nem a tiltás a megoldás!

Tartsuk szem előtt, hogy a fiatalok számára az internet már élettérré vált, és a járvány hatására még nagyobb szerepet kapott az életükben. Jelenleg az online tér a kapcsolattartás, a tanulás és a kikapcsolódás helyszíne is számukra, ennek minden előnyével és negatívumával együtt.

Közösen, a gyerekekkel együttműködve állítsunk fel szabályokat, amelyeket rendszeresen ellenőrizzünk is.

2.      Óvatosan a közösségi médiával!
Bár a legtöbb social media felületen a regisztráció életkorhoz kötött (általában 13 év), hazánkban a 10-18 éves gyerekek 88%-a jelen van a közösségi oldalakon. Pedig nem véletlen a korhatár, hiszen ebben a korban már-már kialakul a gyerekek személyisége és az a képességük, hogy helyén tudják kezelni a külvilág visszajelzéseit. Fontos azonban, hogy mindig nézzük át a különböző közösségi platformok által kínált adatvédelmi beállításokat, állítsuk privátra a gyerekek profiljait, illetve beszéljük át azt, hogy milyen információkat, tartalmakat szabad megosztaniuk magunkról ezeken a felületeken.

3.      Vegyük észre a zaklatást!

Az UNICEF aktuális felmérése szerint Magyarországon a 10-18 éves gyerekek 20%-át érte már online bántalmazás (cyberbullying). Ennek felismerését nehezíti a szülők számára az, hogy a cyberbullying jelei könnyen összetéveszthetők a kamaszkori gondokkal, ezért sok szülő nem is szerez tudomást a problémáról. Intő jel lehet az étvágytalanság, alvászavarok, esetleg a súlyingadozás. Online bántalmazásra utalhat továbbá az iskolakerülés, az érdeklődési kör elvesztése vagy a különböző közösségi profilok letörlése is.

4.      Programba zárt segítség

A különböző szülői felügyelet szoftverekkel gyermekbarát módon védhetjük meg a gyermekeket az internet káros oldalától, amikor épp nem lehetünk mellettük. Az ESET Parental Control alkalmazásával például megakadályozhatjuk a felnőtteknek szóló vagy erőszakos tartalmak elérhetőségét, illetve korlátozhatjuk, hogy milyen alkalmazásokat és mennyi ideig használhatnak a készülékükön. A gyerekek kérhetik a letiltott weboldalak feloldását vagy éppen extra használati időt is igényelhetnek szüleiktől az alkalmazáson keresztül.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…