2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Lakberendezési tippek a nyári meleg ellen

Július augusztus hónapokban legtöbbünket már kikészítik a forró nyári napok. A mögöttünk hagyott 1-2 hétben már ténylegesen forróság volt és ha hihetünk az erőjelzéseknek a ránk következő hetekben ugyanez vár ránk.

A meleg nyári napokon, amikor otthonunk falai is már átmelegedtek és enyhülésre kilátás sincs igyekszünk minden olyan eszközt és praktikát megragadni, amellyel csökkenthetjük szenvedésünket. A klíma kézenfekvő megoldás lehet, ám ízületeinkre gyakorolt káros hatása miatt nem a legoptimálisabb megoldás. Létezik ellenben néhány olyan eljárás, amellyel klíma nélkül kellemes hűvösséget tudunk teremteni a lakásban. Nézzünk hát néhány tippet!

Nem kerül semmibe: éjszakai szellőztetés

A szellőztetés az otthonunk belső tereiben uralkodó oxigéndús és friss levegő miatt persze egész évben fontos, ilyenkor, a nyári kánikula időszakában kiemelt jelentősége van. Megdöbbentő, hogy tíz háztartásból legalább kettőben nincsenek tisztában a forró nyári éjszakákon kitárt ablakok hűsítő és frissítő hatásával. Hihetetlenül sokat jelent napközben az éjszaka beengedett hűvös levegő nappali megőrzéséből származó néhány fokos hűtés. Éjszakai szellőztetéssel át tudjuk szellőztetni a napközben felmelegedett szerkezeteket. Jó, ha tudjuk ellenben, hogy napközben nem érdemes szellőztetni a napos oldalon, mert azzal csak a forróságot engedjük be, illetve árnyékoljuk le az ablakokat!

Már kora reggel árnyékoljuk az ablakokat!

Az árnyékolástechnika gondos megválasztásával sokat tehetünk otthununk belső klímájának elviselhetőbbé tételében. A hatásos árnyékolás pikantériája elsődlegesen az, hogy az árnyékolónak köszönhetően a napsugárzásnak csak egy kis része jut be a lakásba, mivel a szerkezet a fény, illetve a Nap által leadott hő nagy részét vagy visszaveri, vagy elnyeli. Nyilván az előbbi a legideálisabb eset, ily módon érdemes a külső térben elhelyezni az árnyékolót. Amennyiben ugyanis a belső térbe helyezzük el, akkor az elnyelt hővel a helyiséget melegíti. Kétségtelen tény tehát, hogy mindenekelőtt a kültéri árnyékolók hatásosabbak a meleg ellen. Utóbbinak mindenekelőtt az az oka, hogy a kültéri árnyékolók még lakáson kívül felfogják a forró napsugarakat, nem engedik eljutni őket az ablakokig vagy a párkányig, amelyek felmelegedve egyfajta fűtőtestként melegítik a lakás belső tereit. A reluxák, redőnyök, zsalugáterek persze nem kis anyagi megterhelést jelentenek. Ha kültéri árnyékolásra nincs mód, sötétítő függönnyel, vagy ha végképp nem megy egy jól megválasztott és méretre szabott tapétával, esetleg celofánnal csodákat tudunk elérni.

Nem is gondolnád mennyit segít: hideg vizes felmosás és a színek

Nyári forróság idején a lakás padlójának hideg vízzel történő felmosásával is sokat tehetünk közérzetünk javítása érdekében. Mivel a párolgás hőt von el a felmosott felületről, jelentősen hűti annak környezetét. Tény ugyanakkor az is, hogy a gyakori felmosással jelentősen növeljük a lakás belső tereinek páratartalmát, ami sokaknál intenzívebb kipárolgáshoz, izzadáshoz vezet.

Kevesen tudják, hogy a színek látvány is befolyásolja a hőérzetünket. Egy hideg színű tapétákkal borított fal például sokkal kellemesebb szubjektív hőérzetet biztosít, mint egy meleg narancssárgára festett fal. Természetesen télen a hatás ezzel éppen ellentétes!

A párásítást kombináljuk ventilátorral

Sokan csökkentik úgy hőérzetüket kánikula idején, hogy párásító berendezéseket szereznek be, esetleg manuálisan magukra fújják a hideg vízpermetet. Utóbbi már önmagában is felüdülést jelenthet, ám ezt fokozhatjuk úgy, hogy nemes egyszerűséggel a párásítás közben a ventilátor felé irányítjuk a szórófejes flakont, ami visszafújja testünkre a hűsítő vízpermetet. Kevesen tudják, de ha egy jókora tál jeget a ventilátor elé helyezünk, akkor hasonló eredményt érhetünk el, mint a klímával és még csak energiát sem fogyasztunk./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek