2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Vakcina: nyugati cégek orosz tudósokat csalogatnak magukhoz

Nyugati gyógyszergyártó cégek ajánlatokkal próbálják magukhoz csalogatni a világ első koronavírus elleni védőoltását előállító orosz tudósokat – jelentette a Magyar Szociális Fórum hétfőn, Alexander Gintzburg, az orosz Gamalej Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutató Központjának vezetőjére hivatkozva.

A Sputnik V (Szputnyik vakcina) néven, a világon elsőként, augusztus 11-én szabadalmaztatott vakcina olyannyira váratlanul érte a nyugati cégeket, hogy az orosz kutatók magukhoz csalogatásával próbálják behozni lemaradásukat, hogy saját termékkel kelhessenek versenyre a piacon – írja az MSZF.

„Kutatóink tíz éve dolgoznak a Gamalej intézetben. Az amerikai és az európai egyetemek csak álmodhatnak arról, hogy ilyen kutatóik legyenek, s most megpróbálják elcsalogatni őket. De nem fogják tudni!” – mondta Gintzburg.

A Magyar Szociális Fórum megjegyezte: a Gamalej intézet még a COVID-19 elleni védőoltás megalkotása előtt világhírnévre tett szert az Ebola elleni védőoltás felfedezésével. A Sputnik V gyors kifejlesztését az évtized alatt felhalmozott tudás tette lehetővé.

Az MSZF beszámolt arról is, hogy Kínában is szabadalmaztak egy új vakcinát: a CanSino biotechnológiai vállalat által kifejlesztett Ad5-nCOV védőoltást szintén augusztus 11-én jegyezték be.

A Magyar Szociális Fórum számítása szerint a koronavírus elleni vakcina néhány hónapon belül Magyarországon is megjelenhet, tömeges alkalmazására pedig jövőre lehet számítani.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek