2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Kertmúzeum Szikszón

Abaúj parasztgazdaságainak az elfeledett eszközei láthatóak Szikszón  abban  a kertmúzeumban – immár  a nagyközönség számára is –  amelyet szombaton nyitottak meg ünnepélyes keretek között.

Szikszó Önkormányzata támogatásával létrejött  kiállítás Zsiga László szikszói helytörténész  gyűjtése és tulajdona  .Az eszközök működő képes állapotúak.
Zsiga László és családja a néprajzi gyűjtés szerelmese. Az elmúlt három évtizedben gyűjtött és rekonstruált  darabok  kerültek most  kiállításra a szikszói ingatlanjuk kertjében .  A tervek között az  szerepel, hogy szikszói óvodások és iskolások is részt vehessenek  majd itt rendhagyó történelmi és helytörténeti  órákon.

Zsiga  László  rendkívül büszke tárgyaira , köztük a XIX századból való 200 éves kézi vetőgépre , amellyel még ma is dolgozni lehetne.  A számtalan kézi és gépi  mezőgazdasági szerszámról az ünnepségen  résztvevők  különleges információkat kaptak a  tárlatvezetése során.

Füzesséri  József, Szikszó polgármestere arról beszélt:  óriási érték a közösség számára a civilek munkája. Különösen akkor, ha olyan kincsekről van szó, mint ami  Zsiga László  életműve .  A kertmúzeum nemcsak egy elfeledett világot idéz fel a mai kor emberének, hanem egy értéket is közvetít.  A tisztelgést őseink előtt,  nagyapáink megbecsülése  , de  a jövő nemzedékének  a tanítása  is. Hiszen a szikszói gyerekek ezeknek  az eszközöknek a  megismerésén keresztül  utazhatnak vissza a múltba, kaphatnak bepillantást abba a múltbeli életmódba, amely mindannyiunk közös forrása, közös gyökere.

A kertmúzeum szakmai avatója Kádár Zoltán  a  mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépmúzeum igazgatója volt. A múzeumot  Moldván Tibor szikszói görög katolikus parókus szentelte fel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek