2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Hogyan tisztítsd az ékszereidet?

Az ékszereket – mint mindennapi használati tárgyakat – tisztítani kell. A test felületén vannak, közvetlenül érintkeznek a bőrrel, a testen használt kozmetikumokkal, így értelemszerűen fokozottan ki vannak téve a szennyeződés veszélyeinek.

Az ékszer veszít fényéből, ragyogásából, ha például zsiradék kerül rá. Az ezüst ékszerek oxidációs folyamata szintén elszíneződéssel jár.

Ezért az ékszereket rendszeresen ápolni és tisztítani kell. Vannak a régi, népi hagyományokon alapuló módszerek a fogkrémtől a felfőzésig, azonban ma már jóval modernebb módszerek közül is választhatunk. Van néhány olyan momentum, amit jó, ha észben tartunk.

Először is fontos a tárolás. Nem egymáson, kupacban kell tárolni az ékszereket, hanem külön tasakban, külön dobozban, hogy ne gubancolódjanak, sértsék fel egymást. Fürdés, zuhanyzás, uszoda, strand, tengeri fürdőzés, szauna és szolárium használatakor válj meg az ékszerektől. Nem tesz jót nekik a különböző vegyszerezettségű víz, az izzadás, nem beszélve a szolárium okozta forrósodásról, ami a bőrödre is veszélyes.

A parfümök, krémek, testápolók ugyancsak kártékonyak. Közvetlenül nem jó ráfújni, rákenni őket az ékszerekre. Takarítás közben a vegyi anyagok hatnak rájuk rosszul. A gyűrűk, karkötők fokozottan ki vannak téve az ilyen jellegű károsításnak. Éppen ezért ékszert csak rövid ideig viselj azért, hogy a legtovább szép maradjon. Reggel azt tedd fel utoljára, amikor hazaértél, azt vedd le elsőnek.

Fekete és csúnya – így oxidálódik az ezüst

Az ezüst ékszerek esetében figyelhető meg leglátványosabban az oxidációs szennyeződési folyamat. A fogkrémes megoldás népszerű volt sokáig, aztán a fogkrémek fejlődésével azok egyre inkább a fogak fehérítésére hatottak, így olyan anyagot tettek beléjük, ami az ezüst ékszereket egyenesen karcolta. Így ezt nem javasoljuk.

Az ezüst ékszerekhez kapható tisztítókendő, amellyel áttörölve az ékszer visszanyeri eredeti csillogását. Elegendő a kendő használata, nem kell bevizezni és mosni sem. Az elszíneződött kendőt ki kell dobni és tisztára cserélni.

A tenyésztett gyöngy vagy természetes bőr ékszerekkel nemcsak óvatosan kell bánni, hanem a napfénytől és más, közvetlen sugárzástól is óvni kell a fakulás elkerülése végett. Ezek tisztításakor speciális anyagokra van szükség.

Nemesacél ékszerek tisztítása

A nemesacél ékszereket is tisztítókendővel kell ápolni. A szemcsés anyagok, mint például a korábban említett fogkrémes kezelés megkarcolhatják a felületet. Ugyancsak vigyázni kell arra, hogy a nemesacél ékszereket ne üsd oda másik kemény felülethez, mert megsérülhetnek. Ezért kell az alkalom után azonnal megválni tőlük, mert a házimunka veszélyes üzem.

A nemesacél ékszerekhez nem használható a 925-ös ezüsthöz való folyadék sem. Ha makacs a szennyeződés, némi langyos, mosogatószeres vizes áztatás, majd öblítés javasolt. A szárazra törlés után pedig jöhet a tisztítókendő. Az ékszerek így tovább ragyogóak maradnak./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek