2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Híres színészek bélyegeken

A Színházi Világnap alkalmából az Operett színházban rendezett gálán Varga Dezső a Magyar Posta Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese ünnepélyes keretek között bocsátotta forgalomba a Magyar Előadóművészek I. elnevezésű alkalmi bélyegsorozatot.

A Magyar Posta bélyeg kibocsátási programjának összeállításakor kiemelt figyelmet fordít a magyar kultúra sokszínűségének és múlhatatlan értékeinek reprezentatív bemutatására. A „Magyar Előadóművészek” bélyegsorozat megjelenésének célja a jeles, kimagasló művészeinknek bemutatása. Születésük századik évfordulója alkalmából ezúttal Kiss Manyi, Básti Lajos és Gács Rezső (Rodolfo) kerültek bélyegre. A sorozat bélyegképein a művészek portréi találhatók. A portrék mellett minden esetben a művészre, illetve a munkásságára jellemző attribútumok szerepelnek, nevezetesen: Rodolfo bűvészmutatványainak elmaradhatatlan kellékei a francia kártya és a varázspálca; Básti Lajos a „színészek királya – a királyok színésze” mottó alapján egy korona, továbbá művészi sokoldalúságát hangsúlyozandó hegedű, és írói munkásságára utaló kézirat; Kiss Manyi örökzölddé vált dalából ismert habos sütemény.

Az alkalmi borítékok és bélyegzők grafikáján az előadóművészek életére és munkásságára utaló tárgyak alkotta grafikai kompozíció található. A 960 Ft. össznévértékű bélyegsort Nagy Péter grafikusművész tervezte, melyet a Pénzjegynyomdában 4 szín ofszet nyomtatással, 300.000 példányban készítettek.

Mára hagyománynak számít, hogy a Magyar Posta a Színházi Világnap alkalmából három színművésznek, az arcképükkel készült személyes bélyegíveket ajándékoz. Ennek előzménye, hogy 2005-ben a Magyar Posta „Színházi bélyegem” elnevezéssel személyes bélyegívet bocsátott forgalomba. Ezt követően jeles hazai színművészek arcképével előre elkészített, megszemélyesített bélyegívek, illetve ezekből a bélyegekből összeállított bélyegcsomagok árusítása kezdődött meg. Az értékesítésből származó árbevételből a Magyar Posta a MASZK Országos Színészegyesületen keresztül az Ódry Árpád Művészotthont, illetve az ott élő rászoruló, idős színészeket támogatja. Ebben az évben félmillió forintos adomány átadására nyílt lehetőség. Ezt a gála keretében Varga Dezső, a Magyar Posta üzleti vezérigazgató-helyettese adta át Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnökének.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…