2024. 05. 6. hétfő

Frida, Ivett
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Foltvarrók vándorkiállítása Ózdon az Olvasóban
Foltvarrók vándorkiállítása Ózdon az Olvasóban

Foltvarrók vándorkiállítása Ózdon az Olvasóban

Foltvarrók vándorkiállítása Ózdon az OlvasóbanSzlovákiából érkezett Ózdra az a pecsvörk (patchwork) tárlat, amelyet tavaly a reneszánsz év rendezvényeire állítottak össze a tiszaújvárosi Tiszavirág Foltvarrókör tagjai.  A színes textilmunkák komoly tervezést igényelnek, és sok-sok darabból készülnek.

Amikor a jenkik még csak lóháton és lóvontatta postakocsival közlekedtek, sokat nélkülöztek. Egy-egy ruhadarabnak így nagy volt a becsülete az 1700-as évek Amerikájában, ezért a kopott textíliákból kivágták a jó, használható részeket hogy azokat összevarrják a máshonnan nyert foltokkal. Így kezdődött a foltvarrás, de a kényszerből végzett munka az évszázadok során művészeti ágazattá változott. Az első ilyen pecsvörkök amerikai, angol és japán varrónők keze munkáját dicsérik, majd a hobbi elindult világhódító útjára. Magyarországon 1994-ben kezdődött a tudatos foltvarrás, és a hazai mozgalom Tiszaújvárosból indult. Ott kezdte az öltögetést Kókai Istvánné Ilus is, aki acélszerkezeti tervező szakmája mellett ebben is megtalálta a kreativitást.  A textilműves népi iparművész elmondta: egyhetes kurzuson estek át a kezdeti érdeklődők, majd szétvitték a foltvarrás ötletét a megyében. Miskolcon 1995-ben Szilánkok néven alakult egy pecsvörk csoport, és főként nekik köszönhető, hogy Borsodban tucatnyi szakkör működik. Ők rendszeresen kiállítják az elkészült alkotásokat, ám a legnagyobb eseményre minden évben a fővárosban kerül sor. A Magyar kulturális Alapítvány palotájában az idén 20 éves  Magyar Foltvarró Céh októberben szervezi az eseményt, amelyen határon túli magyarok is részt vesznek.

Ilus legalább 25 fajta foltvarrási technikát ismer, és ezeket ötvözi. Az alapanyag lehet selyemből vagy gyapjúból, csak az a lényeg, hogy természetes textilféle legyen. A legnehezebb feladatnak a tervezést tartja, mert olyat kell álmodni, amilyet más még nem készített. Az egyáltalán nem lebecsülendő alkotások ára változó, hiszen az érték függ a darabszámtól, a technikától, a színkompozíciótól, a kidolgozás finomságától és a vevő tetszésétől. Ezért az egy négyzetméteres pecsvörk 30 ezertől 200 ezer forintig vásárolható meg.

Az ózdi kiállítás munkanapokon 10-18 óra között látogatható az április 30.-i zárásig.

Foltvarrók vándorkiállítása Ózdon az Olvasóban           Foltvarrók vándorkiállítása Ózdon az Olvasóban

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek