2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

A gyerekekre leselkedő tíz veszély nyáron

A nyár számtalan kalandot és izgalmat tartogat a gyerekek számára. A vakáció a strandolás, a sport és a játék ideje. Az élményekkel együtt azonban veszélyek is járnak, ezért ilyenkor nagyobb szabadság elővigyázatosságra van szükség, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket. Összegyűjtöttük a tíz legfontosabb tudnivalót, amire figyelni kell, nehogy sérülés vagy betegség tegye tönkre a nyaralást.

1.    Ha autóval utazunk, ügyeljünk, hogy mindegyik kisgyermek a megfelelő méretű gyermekülésben legyen bekötve! A nagyobb gyerekek és a szülők pedig feltétlenül használják a biztonsági öveket, még rövid távolságokra is! A legkisebbeket menetiránynak háttal kell bekötni, ellenkező esetben a fej előrebillenésekor eltörhet a nyaka.  

2.    Ha külföldre készülünk, utasbiztosítás nélkül ne lépjük át az országhatárt! Különösen azoknak érdemes erre figyelniük, akik gyerekekkel utaznak. A ”Biztosítási trendek” elnevezésű online kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek 14%-ával történt már baleset vagy megbetegedés külföldi utazás során. A családok, kisgyermekesek jellemzően a saját szervezésű utazásokat részesítik előnyben, s ilyenkor a sok tennivaló között elfelejtődhet a biztosítás. Pedig egy külföldi gyógykezelés vagy mentés akár milliókba is kerülhet.

3.    Csak úgy engedjük a gyerekeket biciklivel közúton közlekedni, ha bukósisakot visel! Ha kisgyermeket szállítunk kerékpáron, feltétlenül ültessük  megfelelően rögzített gyerekülésbe, különben leeshet vagy a lába beakadhat a küllőkbe, és nagyon súlyos sérülést szenvedhet.  

4.    Nyáron sokan kerékpárra ülnek, akik egyébként ritkán bicikliznek, és nem rendelkeznek rutinnal a forgalomban. Nagy óvatosságot követel, ha gyerekeket viszünk vagy engedünk biciklizni az utakon. Tanítsuk meg nekik a legfontosabb szabályokat mielőtt elindulnánk, és akár útközben is gyakoroljuk velük a tudnivalókat. Lehetőleg mindig legyen velük felnőtt kísérő. Autóvezetőként pedig legyünk különösen türelmesek és elővigyázatosak, ha kiskorú kerékpárosok mellett haladunk el.

5.    A szabadtéri programok, kirándulások, túrák során sajnos komolyabb balesetek, például kéz- és lábtörések is előfordulhatnak. Különösen a magasból történő esések veszélyesek. Ezért figyeljünk arra, nehogy veszélyes terepre tévedjenek a gyerekek, és például fáramászáskor vagy sziklamászáskor csak felügyelettel próbálgassák képességeiket.

6.    Sportolásnál alapvetően fontos a megfelelő védőfelszerelés használata: például sisak, könyökvédő, térdvédő, hogy elkerüljük a nagyobb sérülés veszélyét.

7.    Vízparton még akkor is legyünk nagyon körültekintőek, ha a gyerekek már tudnak úszni. Soha ne hagyjuk őket felügyelet nélkül! A legkisebbek számára biztosítsunk a méretüknek megfelelő úszógumit, karúszót, de még ezekkel a felszerelésekkel se engedjük őket egyedül a vízbe! Vízibiciklizés, evezés vagy vitorlázás közben a kisgyerekek mindig viseljenek mentőmellényt, mert e nélkül a mély vízben egy pillanat alatt elsüllyednek, ha véletlenül beleesnek a vízbe.  Azt se engedjük, hogy felhevült testtel ugorjanak a vízbe, mert ez szívritmuszavart vagy keringésleállást okozhat.

8.    A napsugárzás káros hatásaitól is óvnunk kell a gyerekeket, akik könnyen leéghetnek, napszúrást kaphatnak. Mindig gondoskodjunk megfelelő ruházatról, sapkáról, kendőről és a bőrüknek megfelelő napvédő krémről. A déli órákban pedig lehetőleg tartsuk árnyékban a gyerekeket. Csecsemőket sohase tegyünk ki direkt napfényre, mert az ő esetükben a napszúrás nagyon komoly következményekkel járhat. Utazáskor árnyékoljuk le az autó ablakát és álló gépjárműben még lehúzott ablaknál se hagyjunk benn gyereket!

9.    Nyaraláskor és táborozáskor gyakoriak a fertőzéses ételmérgezéses megbetegedések. A melegben hamarabb megromlanak az alapanyagok és az ételek, ezért szigorúan be kell tartani az egészségügyi és higiéniai előírásokat. Ahol lehetséges, ügyeljünk arra, hogy ellenőrzött körülmények között étkezzenek a gyerekek.

10.    Szünidőben a gyerekek otthon is több időt töltenek, ne felejtsük, hogy itt is leselkedhetnek rájuk veszélyek. A legfőbb otthoni veszélyforrások közé tartoznak a vegyszerek, a tűzhelyek, éles konyhai eszközök, a kerti gépek, medence. Ha a gyerekek például rokonoknál töltenek valamennyi időt a nyáron, ügyeljünk arra, hogy az ottani háztartás is biztonságos legyen a számukra.  

Ha mégis baleset történik, legalább a sérülés miatt felmerült kiadások csökkenthetők, ha rendelkezünk balesetbiztosítási fedezettel.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szeretné megajándékozni a párját egy jól időzített romantikus ajándékkal? Randevúról, udvarlásról, esetleg egy évfordulóról van szó? Egy érzelmes megl…

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…