2023. 01. 27. péntek

Angelika
1 EUR 389 HUF
1 GBP 442 HUF

Fabricius Gábor: Eltörölni Frankot

Fabricius Gábor Eltörölni Frankot c. nagyjátékfilmjének világpremierje szeptember 5-én volt, a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

A világ a fesztivál Critics’ Week szekciójában, fekete-fehérben ismerhette meg a Kádár-kor politikai pszichiátriáját. A 80-as évek nyers orwelli világában játszódó Eltörölni Frankot elnyerte a Venice International Film Critics’ Week leginnovatívabb filmjének járó díjat, a film címszereplőjét, Fuchs Benjámint pedig Starlight-díjjal tüntették ki Velencében.

 

A magyar mozikban, a Mozinet forgalmazásában, október 7-én mutatják be a filmet színes verzióban, de a hazai art mozik fekete-fehérben is vetítik majd az Eltörölni Frankot c. alkotást.

 

Az Eltörölni Frankot 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni. Súlyos trip veszi kezdetét, amely egy társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ.

 

Az Eltörölni Frankot főszerepét a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin, a magyar underground zene egyik legígéretesebb tehetsége, játssza. A filmben fontos szerepet kapott a már több nemzetközi elismeréssel díjazott, fiatal erdélyi színésznő, Blénesi Kincső és a Junior Prima díjasWaskovics Andrea is, a további szerepekben olyan ismert színészeket is láthatunk, mint Bánsági Ildikó, Lénárt „Papi” István, akinek ez az utolsó filmje, Székely B. Miklós vagy a koreográfus Frenák Pál, de szerepet kapott Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ladányi Andrea is.

 

A film operatőre Dobos Tamás, látványtervezője Eggert Ketilsson, Kiss Dorka és Fabricius Gábor, vágója Kiss Wanda és Tuza-Ritter Bernadett. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felelt. Fabricius Gábor konzulense Gazdag Gyula filmrendező volt.

 

Fabricius Gábor író, filmrendező, Cannes Golden Media Lion, EPICA és CLIO díjas mediadesigner. A londoni Central-SainMartins College MA alumnija, korábbi munkái is társadalomkritikai és dokumentarista nézőpontúak.

Rövidfilmjeivel (Skinner, Dialogue) több mint száz nemzetközi filmfesztivál meghívottja, többek között Torontóban (TIFF), Londonban, Bostonban, Mumbaiban mutatkozott be és nyert díjakat. Más bolygó című regényét az Európa Könyvkiadó jelentette meg, és jelölte Aegon irodalmi díjra 2016-ban.

 

Az Eltörölni Frankot a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Otherside Stories gyártotta.

 

Rendező-író-producer: Fabricius Gábor

Fényképezte: Dobos Tamás

Látvány: Eggert Ketilsson, Kiss Dorka és Fabricius Gábor

Vágó: Kiss Wanda és Tuza-Ritter Bernadett

Hang: Zányi Tamás

Jelmez: Sinkovics Judit

A rendező konzulense: Gazdag Gyula

Főszereplők: Fuchs Benjámin, Blénesi Kincső, Waskovics Andrea

Szereplők: Lénárt István, Székely B. Miklós, Frenák Pál, Pajor Tamás,

Pál András, Peer Krisztián, Ladányi Andrea, Bánsági Ildikó

 

Velencei világpremier vörös szőnyeg fotók: Credit: Forrás: Otherside Stories

https://www.dropbox.com/sh/rxu30zx876znvzv/AABl3fY3b6sZ5KMfUjnApVuUa?dl=0

 

Jelenetfotók:Credit: Forrás: Otherside Stories

https://drive.google.com/drive/folders/1FlZYUBzULxOZzJ7vZtTtyEc7x1s-BXqi?usp=sharing

 

Fabricius Gábor portré: Credit: Fotó: Dobos Tamás

https://drive.google.com/drive/folders/1DPpVhzTrTOoHS27v-W8tEsPDagw7elgh?usp=sharing

 

Eltörölni Frankot werkfilm:

https://youtu.be/WMvVs_e1Emw

 

Eltörölni Frankot részlet:

https://youtu.be/iRewPy3IjVw

 

Eltörölni Frankot trailer:

https://youtu.be/nXgPiRFcxGM

 

Túlzott igazságérzet dokumentumfilm sorozat:

  1. rész: https://youtu.be/vTss1lBhxoo
  2. rész: https://youtu.be/PAq83z7kOoQ
  3. rész: https://youtu.be/-F3dBHLDVMA

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Márkaépítés trendek 2023-ban
A márkaépítési irányvonalak a médiafogyasztási szokásokkal együtt szinte folyamatosan változnak. Ezekhez a vállalatoknak is alkalmazkodniuk kell, ha s…