2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A skandináv design csodái

Az északi régió hidege és rövid nappalai inspirálta stílusirányzat évtizedeken átívelő népszerűsége a 21. század egyik legmeghatározóbb stílusává emelte a skandináv designt. A világos színpalettájáról, a fa jelenlétéről és egyszerűségéről könnyen felismerhető skandináv stílus a svédek, a dánok, a finnek és a norvégok otthonában kelt életre, aztán szépen lassan beszivárgott hazánk otthonaiba is.

 

A skandináv stílus térhódítása valamikor az 1930-as években indult, napjainkban pedig virágkorát éli. Nem véletlenül, hiszen végtelen nyugalmat és kiegyensúlyozottságot áraszt magából, mely tökéletesen ellensúlyozza azt a rohanó, sűrű, soha egy pillanatra meg nem álló világunkat, amit a társadalmunk nagy része él. A kiegyensúlyozottság mellett a letisztult, sokoldalú, légiesen világos és funkcionális belső terek azok, melyek egyértelműen a stílus védjegyévé váltak. Tisztán érezhető, hogy az irányzatot nagyban inspirálta az északi területek extrém hideg időjárása és rendkívül rövid nappalai, melyet a kényelmes, kuckózós és világos stílusjegyekkel ellensúlyoznak. Olyan időtálló bútorokat és kiegészítőket alkottak ennek köszönhetően, amelyek még az ezredforduló után is töretlen népszerűségnek örvendenek.

A skandináv lakás használati tárgyai természetesek, egyszerűek, nem díszesek, és a minőségi anyaghasználat mellett büszkén hirdetik a funkció és a forma harmóniáját. Mivel a természetben keresik az ihletet, előszeretettel alkalmazzák alapanyagként a fát, akár padló- vagy falburkolatról van szó. Mellette az olyan természetes anyagok hívei, mint amilyen a gyapjú és a pamut, vagy a kő és a bőr. Ezek ugyanis olyan időtlen anyagok, amelyek a korral csak még szebbek és értékesebbek lesznek. A funkcionalitással párhuzamosan ugyanis kiemelt szerepet kap a minőség kérdése is. Időtálló, generációkon átívelő bútorokat és kiegészítőket gyártanak, olyan tereket álmodnak meg, melyben nincs semmilyen felesleges tárgy. Gyakran használnak még fémet, üveget, porcelánt vagy márványt is a kiegészítő elemek terén.

 

A skandináv stílust erősen meghatározzák a térség kiemelt tervezői. Ennek a lakberendezési stílusnak a kedvelői között mindenki hallott már Eero Aarnio finn belsőépítésről, aki a Bubble széket álmodta meg, Arne Jacobsen dán építészről, aki a Tojásfotel alkotta meg, vagy épp Verner Panton dán avantgárd tervező futurisztikus formavilágáról, melynek a Panton „S-szék”-et is köszönhetjük. A cégek örömmel szerződnek helyi designerekkel vagy épp divattervezőkkel is, közös kollekciókat létrehozva velük.

 

A közel 50 éves múltra visszatekintő, Malmöben alapított családi vállalkozás kifinomult szépségű skandináv formatervezésű étkészleteit például a leghíresebb svéd divattervezővel, Lars Wallinnal, a Dyrberg / Kern ékszertervező párossal, Åsas Tomteboddal, – aki az Asa manók megálmodója-, és a norvég Wik és Walsøe formatervező stúdióval álmodja meg közösen. A skandináv piacon üvegáru, porcelán és lakberendezési termékek területén vezető szerepet betöltő cég az időtlen skandináv dizájnt hivatott hirdetni, termékeik Európa legnagyobb, évszázados tapasztalattal rendelkező porcelángyáraiban készülnek. A különleges formatervezés, az innovatív dizájn így ötvöződik a szakmai tudással, a tartós alapanyagoktól (földpát porcelán, kőporcelán, csontporcelán) pedig igazán időtállóvá válik. Nem csoda, hogy a skandináv államok után már Lengyelországon és Magyarországon is hódító útra indultak a változatos, elegáns kollekciók, amelyek nem csupán a karácsonyt, hanem a hétköznapokat is igazi ünneppé varázsolhatják.

 

A skandináv design olyan tereket teremt, melyben a család és a barátok könnyedén tudnak minőségi időt eltölteni egymással. Így az év végéhez és az ünnepekhez közeledvén pedig nem is kívánhatnánk ennél többet.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek