2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Tudnivalók az országgyűlési képviselők 2022. évi  általános választásával és az országos népszavazással kapcsolatosan

Tudnivalók az országgyűlési képviselők 2022. évi  általános választásával és az országos népszavazással kapcsolatosan

A miskolci lakcímmel rendelkező választópolgárok a lakcímük, illetve átjelentkezés esetén a kijelölt szavazókörben 2022. április 3-án (vasárnap) 6:00 órától 19:00 óráig személyesen adhatják le szavazatukat.

 

A szavazókörök beosztása és elérhetőségei a www.miskolc.hu honlap választások menüpontja alatt megtekinthetőek.

 

Érvényesen szavazni csak a hivatalos szavazólapokon szereplő jelöltre és listára lehet, a jelölt neve melletti, illetve a lista neve fölötti körbe tollal írt, két egymást metsző vonallal, valamint a népszavazási kérdéseknél az „Igen” vagy a „Nem” melletti körbe tollal írt, két egymás metsző vonallal lehet.

 

A választási kampányidőszak 2022. február 12-től 2022. április 3-án 19.00 óráig tart.

Átjelentkezés

Átjelentkezési kérelmet az a névjegyzékben szereplő személy nyújthat be, aki a szavazás napján a lakcímétől eltérő szavazókörben kívánja leadni szavazatát.

Az átjelentkezési kérelmek benyújtása lehetséges személyesen a lakóhely szerinti választási irodában, vagy a www.valasztas.hu internetes felületen.

Átjelentkezési kérelmek benyújtására  2022. március 25. (péntek) 16:00 óráig van lehetőség.

 

Mozgóurna igénylése

 

Mozgóurnát igényelhet a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgár, ha mozgásában vagy egészségi állapotában korlátozott, fogyatékossággal él, illetve fogvatartása miatt gátolt.

Fontos megemlíteni, hogy mozgóurna iránti kérelmet csak a fenti indokok esetében lehet benyújtani, például munkavégzés miatt mozgóurna nem kérhető.

A miskolci lakcímmel rendelkező, vagy átjelentkezett választópolgárok mozgóurna iránti igényüket az alábbi módok valamelyikén nyújthatják be.:

–        A Helyi Választási Irodához címzett postai vagy elektronikus levélben, legkésőbb 2022. március 30. (szerda) 16:00 óráig.

–        Helyi Választási Iroda részére személyesen vagy elektronikus azonosítással legkésőbb 2022. április 01. (péntek) 16:00 óráig.

–        Helyi Választási Iroda részére elektronikus azonosítással elektronikus úton, legkésőbb 2022. április 03. (vasárnap) 12:00 óráig.

–        A szavazatszámláló bizottsághoz meghatalmazott vagy meghatalmazással nem rendelkező személy útján, legkésőbb 2022. április 03. (vasárnap) 12:00 óráig.

 

Fogyatékkal élő választópolgárok segítése

 

Ha a fogyatékkal élő személy számára kijelölt szavazóhelység nem akadálymentes, 2022. március 25. (péntek) 16:00 óráig kérheti, hogy szavazatát akadálymentes szavazóhelységben adhassa le. A Helyi Választási Iroda ekkor akadálymentes szavazókör névjegyzékébe helyezi át, mely településével azonos helyen található.

Látássérült személyek kérelmet nyújthatnak be ahhoz, hogy a szavazás napján Braille írásos szavazósablont használhassanak.

A Braille írásos szavazósablon iránti kérelmet legkésőbb 2022. március 30. (szerda) 16:00 óráig lehet benyújtani a www.valasztas.hu honlapon, személyesen, vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti Választási Iroda részére.

 

Elérhetőségek

 

Névjegyzékkel kapcsolatos ügyekben Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalához lehet fordulni.

címe:               3525 Miskolc, Városház tér 8.

elérhetősége:    46/512-873

e-mail:             valasztas@miskolc.hu

A választással kapcsolatos további információk megtalálhatók a www.valasztas.hu internetes oldalon, valamint a www.miskolc.hu internetes oldalon, a választás menüpont alatt.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek