2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Véletlen vagy szándékos hiba a dupla mentőöv a korrupcióban érintetteknek?

A NAV teljes szerkezeti és az ahhoz kapcsolódó fontos adózási szabályok átalakítását egy salátatörvény révén, 24 óra alatt rugdosta keresztül a Parlamenten a kormány. Nem tudjuk, hogy tudatosan vagy véletlenül, de dupla mentőövet adott a korrupt politikusoknak és gazdasági vezetőknek, mivel kifelejtették Btk. XXVII. fejezete szerinti korrupciós bűncselekményeket a vagyonosodási vizsgálatok indításának lehetséges okai közül. Amennyiben a Fidesz-kormány szándékosan tette ezt, az súlyos dolgokra enged következtetni, amennyiben viszont véletlenül felejtették ki, az a jogalkotásuk színvonaláról árul el nagyon súlyos tényeket.

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy vesztegetés, vesztegetés elfogadása, befolyás vásárlása, befolyással üzérkedés és ehhez kapcsolódó bűncselekmények miatt jelenleg a fideszes módosítást követően nem lehet vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezni. Így jelenleg akkor sem indulhat vagyonosodási vizsgálat, ha „kilóg a lóláb”. Például ezek után kérdéses, hogy a balmazújvárosi korrupciós ügyben, ahol az ügyészségi vádirat szerint a politikai szereplők (köztük egy fideszes országgyűlési képviselő) zsebre tettek egy bizonyos összeget, az ügyhöz kapcsolódó politikai szálak mennyire lesznek felderíthetőek, ha maga a Fidesz-kormány az, aki 24 óra alatt leszűkítette a vagyonosodási vizsgálat lehetőségét.

Jól látható, hogy míg a Jobbik egy antikorrupciós kampánnyal küzd a korrupció mocsarában, addig a Fidesz–KDNP csak tölti bele a pótvizet. A Jobbik szerint a válságból a Jobbik megoldási csomagja nyújtja az egyetlen kivezető utat. A Jobbik vállalja azt, hogy egy parlamenti ciklus elején és végén vagyonosodási vizsgálat induljon minden országgyűlési képviselő esetében. A Jobbik politikusai önként nyilvánosságra hozták a velük egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatát, és erre felszólították a többi politikai erőt is, ám ennek senki nem tett eleget. A Jobbik továbbra is kiáll a mentelmi jog megszüntetéséért, a gazdasági bűncselekményt elkövető politikusokra pedig dupla büntetési tételt szabnának ki.

A Jobbik a salátatörvényben levő hiba kijavítása érdekében benyújt egy módosító javaslatot, melynek értelmében újra indulhatna vagyonosodási vizsgálat korrupció gyanúja esetén.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…