2024. 02. 24. szombat

Szökőnap
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

Vége az ingyenes lomtalanításnak?

Az MSZP szerint silány a MiReHuKöz által összeállított szerződés tervezete. Még az sincs benne, mikor ürítenék ki a kukákat.
Meghamisított, zagyva és sok helyütt hiányos tájékoztatót és szerződéstervezetet küldött a miskolci társasházak, lakásszövetkezetek vezetőinek a szemétszállítási közfeladat ellátására létrehozott új önkormányzati cég, a MiReHuKöz. A szerződéstervezet nem rögzíti például a szemétszállítási napokat, nem derül ki belőle, hogy marad-e az eddig megszokott évi kétszeri, díjmentes lomtalanítás, s nincs benne az sem, hogy folytatódik-e a szelektív hulladékgyűjtés ott, ahol ezt korábban az AVE beindította.

Minderről Bartha György szocialista önkormányzati képviselő beszélt hétfőn Miskolcon.

Elmondta: a Miskolcon január 1-je óta szemétszállítási közszolgáltatást végző új önkormányzati cég, a MiReHuKöz egy tájékoztatót és egy szerződés-tervezetet juttatott el az elmúlt hetekben a miskolci társasházakhoz, lakásszövetkezetekhez. Mindkettő hemzseg a hibáktól, pontatlanságoktól, mi több, a tájékoztatóban a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV törvény szövegét még meg is hamisították. A 38. § (2)-re hivatkozva azt írták, hogy „Az ingatlanhasználó a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáért hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat fizet”, holott a törvény szövege szerint azt nem az ingatlanhasználó, hanem az ingatlantulajdonos fizeti. Márpedig a kettő nyilván nem ugyanaz.

A szerződéstervezetből viszont kimaradt több lényeges kérdés is. Nem tudni például, hogy kinek lesz a kötelessége az AVE Miskolc Kft.-től bérelt kuka, konténer javítását, cseréjét finanszírozni, ha az ürítés közben megsérül? Megmarad-e a korábbi gyakorlat, miszerint évente két alkalommal ingyenes lomtalanítási akciót szervez a szolgáltató? Folytatódik-e a szelektív hulladékgyűjtés ott, ahol ezt az AVE korábban már elkezdte? – csupa olyan kérdés, amelyet nem szabályoz a szerződéstervezet.

Emellett nem rögzítik a szemétszállítási napokat sem, azt viszont előírják, hogy a kukákat, konténereket negyedévente takarítani, fertőtleníteni kell. Ezt eddig az AVE végezte, külön díjazásért, a MiReHuKöz viszont ilyen szolgáltatást nem ajánl fel. A tervezetből az tűnik ki, hogy megszűnik a hulladékudvarokban például az építési törmelékek díjtalan lerakása is (erre korábban bizonyos súlyhatárig lehetőség volt). A szöveg szerint ugyanis az építési törmelék „a kijelölt ártalmatlanítási helyekre szállítható, ahol azokat a szolgáltató az ártalmatlanítási díj megfizetése mellett átveszi”.

Bartha György elmondta azt is, hogy az elmúlt egy hónapban több helyről is jelezték, elégedetlenek a szolgáltatás színvonalával. A szolgáltatónak ugyanis a szemétszállításkor a helyszínen elszórt szemetet össze kellene takarítania, a kukákat, konténereket a helyükre kellene raknia. Ez sok esetben nem így történik, még akkor sem, ha erre a helyszínen, szóban, külön kérik is a szolgáltatót a megrendelők.

„Egyszerűen felháborító, hogy a szolgáltatásokért fizető társasházak közös képviselőinek, a lakásszövetkezeti elnököknek kell a szerződések hibáit, pontatlanságait kijavítaniuk, mert az önkormányzat által létrehozott új cég vezetése még arra sem képes, hogy egy tisztességesen összerakott tervezettel keresse meg az ügyfeleket” – jelentette ki Bartha György.

eszakonline.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek