2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Vagyonnyilatkozati eljárás Orbán ellen?

Ezt kezdeményezi négy országgyűlési képviselő. Kíváncsiak arra, hogyan lett a miniszterelnöknek több mint 300 milliós vagyona. 
Négy, a Demokratikus Koalícióhoz (DK) tartozó parlamenti képviselő kezdeményezi, hogy az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottsága indítson vagyonnyilatkozati eljárást Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben – mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc, az ellenzéki párt elnöke.

Kijelentette: azzal vádolja a kormányfőt, hogy politikai pályafutásának jelentős részében olyan jövedelmekhez jutott hozzá, amelyek túlmutatnak a vagyonnyilatkozatában megjelenő hivatalos jövedelmeken, és amelyek nélkül nem igazolható a vagyongyarapodása.

A miniszterelnök idei, illetve felesége legutóbb nyilvánosságra hozott, 2010-es vagyonnyilatkozata alapján Gyurcsány Ferenc úgy számolt, hogy kettejük „vásárolt” vagyona legalább 310-330 millió forint.

„Orbán Viktor idegen pénzekből gazdagodott, Orbán Viktor korrupt politikussá vált” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint a kormányfő számadással tartozik, hogy miből futotta 24 év alatt több mint háromszázmilliós magánvagyonra. „És akkor még nem említem” azokat a vagyonelemeket, amelyek „minden feltételezés szerint” nem saját nevén, hanem környezetében, felcsúti ismerősök, Simicska Lajoshoz köthető személyek tulajdonában vannak, de „okkal feltételezzük”, hogy a tulajdonjogot Orbán Viktor javára gyakorolják – folytatta a DK elnöke.

Szavai szerint a miniszterelnök felnőtt életének legnagyobb részét politikusként töltötte, nevén vállalkozás, vállalkozásból befolyó érdemi bevétel nincs, mint ahogy „érdemi írói munkássága” sincs, politikusi tevékenységéből származó bevételei azonban nincsenek arányban az ő és családja elmúlt 24 évben felhalmozott vagyonával.

Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatóján kormányzati és állami szintre emelt korrupcióról beszélt, és ennek fő felelőseként a miniszterelnököt nevezte meg. „Én a magyar politika egyik legkorruptabb emberének Orbán Viktort tekintem” – jelentette ki.

Ő áll az élén annak a politikai erőnek, amelyik súlyosan sérti a demokratikus versengés alapvető szabályait és egy civil szervezet mögé bújva több száz millió forintos kampányt szervez, hogy lejárassa ellenfeleit – mondta Gyurcsány Ferenc. Azt mondta, meg kell tudni, hogy a Civil Összefogás Fórumnak miből telik több száz millió forintos kampányra. Szerinte „ez a pénz piszkos pénz”, forrását minden bizonnyal a Fideszhez köthető politikai körökben, magában a pártban, annak alapítványában, esetleg a Fidesz „tisztességtelen akaratával” meggazdagodott vállalkozásoknál kell keresni.

Orbán Viktor annak a kabinetnek a feje, amelyik a választások előtt hónapokkal sok száz millió forintos, a kormánypártok érdekeit szolgáló kampányt szervez, ami a demokratikus választási rendszer súlyos megsértése – tette hozzá a DK elnöke.

Azt is mondta, hogy a kormányhoz tartozó politikusok és holdudvar nem egyszerűen „tisztességtelenül vállalatokat privatizál, hanem privatizálta magát a törvényhozást”.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország számos mély válságjelenségtől terhelt ország lett az elmúlt években, ahol a politikai osztály is súlyos és mély erkölcsi válsággal is küzd. Az „ősbűn” szerinte 1993-ban történt, a Fidesz-székház eladásakor, az értékesítésből befolyt összeg meghatározó hányada ugyanis magánkasszákba vándorolt, „jelentős részben Orbán Viktor családjához”. Ez volt az a „harsona”, ami arra indította a politikai pártok többségét, hogy megengedhető bűnnek tartsák, hogy közpénzből magánpénzt és pártpénzt csináljanak – ismertette álláspontját Gyurcsány Ferenc.

Azt mondta, az elmúlt években sokszor kiállt a pártokat beszövő pénzügyek átláthatóvá tételéért, ami miatt sok vitája volt, többek között saját korábbi pártjával, az MSZP-vel is. E vitában alulmaradt, ezért alapított új pártot 2012-ben, mert a DK-n belül más mércét akart érvényesíteni – mondta.

Tudatta, nincs kétsége afelől, hogy például az LMP vagy az Együtt távol tudja magát tartani a nem tisztázott eredetű pénzektől, ahogy bízik abban is, hogy az MSZP Mesterházy Attila elnök vezetésével, „talán kevésbé látványosan”, de képes volt hasonló változásokra.

Kérdésre közölte, nem kezdeményez vagyonosodási vizsgálatot szocialista politikusok ellen; ha további hasonló vizsgálatot indítványoznak, azoknak alanyai a Fidesz vezető politikusai lesznek, akiknek az elmúlt években sok tízmillió forintos vagyonuk lett.

Egy másik kérdésre Gyurcsány Ferenc kijelentette azt is: vagyonát tisztességesen és törvényesen szerezte.

MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…