2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Újabb törvényi változás Monok hatására

„Tovább kell erősíteni a becsületes emberek biztonságát!”

Már másodszor változnak az egész országot érintő törvények egy monoki kezdeményezés után. Tavaly decemberben az országgyűlés elfogadta a szociális törvény változását, most pedig az új Büntető Törvénykönyvben változik meg a jogos önvédelem fogalma. Mindkét esetben Szepessy Zsolt, Monok független polgármestere „szabadította ki a szellemet a palackból.”

„A kockázat ne azé legyen, aki saját személyét, családját próbálja védeni, hanem legyen a sérülés, és a büntetés tekintetében is a támadóé” – mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a napokban megszavazott új Büntető Törvénykönyvvel kapcsolatban. A megelőző védelem szabályai szigorúak: nem lehet alkalmas az élet kioltására, csak a támadó ellen lehet igénybe venni és  – ha például valaki áramot vezet a kerítésébe a tolvajok ellen – megfelelően fel kell hívni a berendezés működésére a kívülállók figyelmét.

Mint ismeretes, a téma akkor került újra a figyelem középpontjába, amikor tavaly Szoboszlai Barna, egy Kesznyéten élő idős gazda a kerítésén belüli (!) területen, sokadik kifosztása után, magasfeszültségű áramot vezetett egy villanypásztorba, amibe az egyik esős éjszakán a három ittas tolvaj közül az egyik belebotlott és a helyszínen meghalt. Az idős ember előzetes letartóztatásba helyezése után Szepessy Zsolt előbb mindent elkövetett a szabadlábra helyezéséért, majd Monokon otthont is biztosított számukra. Ezután pedig országos népszavazási kezdeményezést jelentett be arról, hogy a jogos önvédelem ne lehessen büntethető.

– Érthető örömmel fogadtuk a törvényi változást – jelentette ki. – Az mégsem megengedhető ugyanis, hogy a jog ne az életüket, családjukat és otthonukat védő emberek mellett álljon, hanem a gazembereket szolgálja. Bízom benne, hogy ez a változás megoldja végre Barna bácsi méltatlan helyzetét is és hamarosan felmentik minden további meghurcolás alól. Ez a mostani szabályozás azonban még messze nem elég, s csak az első lépés lehet a változások sorában. Mindenképpen tovább kell erősíteni a becsületes emberek védelmét! Jogász kollégáim most elemzik a helyzetet, ebből majd kiderül, milyen lépésekkel folytatom ezt a küzdelmet a becsületes emberek, családok biztonságának és nyugalmának a védelméért.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek