2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Miskolctapolcai Nyár 2009

Miskolctapolcai Nyár 2009 -Dumaszínház

Miskolctapolcai Nyár 2009 Dumaszínház

Fellép: Kovács András Péter, Benk Dénes

Helyszín: Barlangfürdő

 

 

Kovács András Péter:
Az adót mindig rendesen megfizeti, rendezvényről sose késik, az ebédet az utolsó szemig megeszi, naponta háromszor fogat mos, nem iszik, nem dohányzik, a kávét is mérsékelten fogyasztja. Az iskolában mindig ötös volt, hittanból és latinból többször dícséretet is kapott, summa cum laude végezte az egyetemet, tizenöt éves kora óta nem puskázott. Két kilónál több súlyfelesleg sosincs rajta, megáll a sárgánál, türelmes a pénztárosnővel. Hát élet ez?

 
Benk Dénes:
Ősi magyar stand up dinasztia leszármazottja. Anyai ágról szittya humoristák, míg apai ágról avar lovas-komikusok vére csörgedezik ereiben. Ilyen génekkel nem is csodálkozhatunk, hogy igen korán a tréfálkozás felé fordult. Születését követően a kisebb csínytevéseket hamarosan komoly heccek követik és alig 5 éves korában, már megírja első viccét. Ki ne emlékezne a „Két pap biciklizik a tetőn és megszólal az egyik …” kezdetű klasszikusára, ami egy csapásra elismerést hozott mind a közönség mind a szakmai kritikusok körében. 10 éves korára ontja a vicceket. Ekkor már túl van a „Az orosz meg a kínai meg a magyar ül a fán… ” és a „Rendőr anyósa kérdezi a vasalótól, hogy…” méltán elhíresült sziporkáin. Az igazi áttörés mégis a „Miért van a skót olajkályháján felmosó vödör…” után következik, amiért aranykacaj díjra jelölik, viszont a díjat csak két évvel később a „Mi történik, ha a tevét keresztezzük a varrógéppel?…” hozza meg számára. Az ezt követő években záporoznak a díjak és elismerések, beutazza a világot és neves humoristákkal is találkozik. Talán ennek következtében rövid ideig Jean-os vicceket is ír, amiért néhányan erősen bírálják. Ez a korszak azonban hamar lezárul, mindössze 1996. március 18. 15:23-tól 15:26-ig tart, de kritikusai ezt máig tévútként emlegetik. Ezután valami megváltozik az ifjú humoristában, már nem csak vicceket szeretne írni, valami komolyabbra is vágyik. Hamarosan megírja első operettjét Tölcsérek Rambóhoz címmel, ami egy virtuális zongoratanárnő életét mutatja be egy műszaki vizsga előtt álló Wartburg személygépkocsi perspektívájából. Az operett azonban hatalmas bukással debütál. Az első előadás után betiltják a darabot, a nézőket pedig karanténba zárják, csak hetekkel később kezd tisztulni a tudatuk. Ezt nagyon nehezen viseli a kudarctól mindig is rettegő ifjonc, egy időre visszavonul, mert úgy érzi kiégett. Visszatér a gyökereihez és bánatát viccírásba fojtja. Gyakorlatilag függővé válik, ezért orvosai jó időre el is tiltják a mókázástól. Rövid lábadozás után ismét magára talál, amikor új tréfája a „Bemegy a nyuszika a gyógyszertárba és kér egy fűnyírót…” bombaként robban. Ekkor megérti, hogy nem küzdhet a génjei ellen és háborgó lelke megnyugszik. Stílusa mára letisztult, feje nagy, csapott és igen markáns. Ideális marmagassága 70-75 cm, szuka esetén 62-66 cm.

2009. július 17. péntek 21 óra

Jegyár: 1600 Ft

Jegyek válthatók a Művészetek Háza jegypénztárában: Miskolc, Rákóczi u. 2.
Tel.: 46/508-844, 30/846-3009

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek