2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
„A gyönyörben nincs középút”

„A gyönyörben nincs középút”

„A gyönyörben nincs középút”Interjú Eszenyi Enikővel
Magam is érdeklődve foglaltam helyet az Akropolisz Szabadtéri Színpad nézőtérén, július 9-én, csütörtökön 21:00 előtt, hiszen egy szokatlan előadásnak lehettünk szemtanúi. Eszenyi Enikő  személyében ugyanis az ország egyik legelismertebb színésznője érkezett Miskolcra a Miskolctapolcai Nyár 2009. rendezvénysorozat keretein belül, hogy műsorával szórakoztassa a közönséget. A nagy sikerrel zárult est után beszélgettünk a művésznővel.

–Korábban is lépett már fel Miskolcon?

– Igen, itt az Akropolisz Szabadtéri Színpadon adtuk elő az Ég és nő között című darabot. Akkor hatalmas vihar alakult ki közben, de befejeztük az előadást.

– És hogy érzi magát most, itt?

– Igazából, sehogy, mert ez a napom nekem annyiból állt, hogy beültem a kocsimba Budapesten, megérkeztem ide, a színpadhoz délután, gyakoroltam egy órát, és kezdődött is szinte az előadás, ami alatt viszont tényleg jól éreztem magam.

– A zongorakíséretet leszámítva ez az előadás egyszemélyes. Mennyire nehéz egy ilyenre felkészülni?

– Nagyon, hiszen nem számíthat az ember senki másra, és például egy orrfújás is okozhat galibákat. Folyamatosan ébren kell ugyanis tartani a közönség érdeklődését, ami rengeteg energiát emészt fel.

– Sok improvizációt láthattunk Öntől?

– Ezt az előadást már több mint ötvenszer játszottam. Van, ami úgy tűnhet, hogy improvizáció, de rengeteg részlet van gondosan megtervezve. Persze akadhatnak hullámvölgyek is, de ilyenkor például a zongoránál helyet foglaló Darvas Ferenc is figyelmeztet, mint például most is, hiszen majdnem kifelejtettem az egyik dalt.

– Ön most első-, másod-, és harmadsorban a Vígszínház igazgatója. Nem hiányzik Önnek a színpad?

– De igen, de felelősséget kell vállalni másokért, és én abba a korba értem, amikor már nem a saját karrieremet kell építgetni, hanem a többieknek kell segíteni a tapasztalataimmal. Lassan harminc éve vagyok színésznő, és úgy éreztem, hogy eljött az a pillanat, amikor már tudok vezetni egy színházat.

– Jelenleg nehéz időket élünk. Ön, mint bennfentes, mit gondol, hogyan érezteti a válság a hatását a kulturális életben?

– Hatalmas problémák vannak, és lesznek is. Nekünk az a feladatunk, hogy az ilyen kemény helyzetekben is adjunk reményt, megnyugvást a nézőknek, gondolkoztassuk el, és szeressük őket. Azt szeretném, ha a Vígszínház is egy olyan hely lenne, ahova jó érzés bejönni, és ahol egy kis időre elfeledhetik az emberek a gondjaikat.

 

Dicsuk Dániel

 

 

„A gyönyörben nincs középút” „A gyönyörben nincs középút”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek