2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Több száz milliós kárt okoznak a kórházaknak a tolvajok

Az utóbbi években drasztikusan nőtt a kórházakban és egyéb egészségügyi intézményekben elkövetett lopások száma. Mindent visznek – a csapteleptől kezdve egészen az orvosi eszközökig.
A Jobbik képviselőjeként kértem ki a lopások által okozott károkat kimutató statisztikákat. A számok megdöbbentőek. Az egészségügyi intézményeknek okozott vagyoni kár 2013-ban 131 millió forint, 2014-ben 451 millió forint, 2015 első 7 hónapjában pedig 478 millió forint volt, míg a megtérült károk elenyészőek voltak, mindössze a károk 1-2 százalékát érték el.

A csaptelepektől kezdve a kilincsekig, de a WC-papírtól a diagnosztikai monitorokig mindent visznek a tolvajok, ahogy az sem ritka, hogy mentőautóból lopnak GPS-t, vagy eltűnik az ápolók táskája ellátás közben.

Az egyébként is rossz anyagi helyzetben lévő intézményeket a közbiztonság romlása is tovább sújtja. Bár betegjogi aggályok miatt nem lehet mindenhova kamerákat felszerelni, ahogy jogkorlátozás miatt eredményesen őrséget sem lehet állítani a kórtermekhez, viszont büntetőjogi szigorítással javítani lehetne a helyzeten.

Ezért a Jobbik azt kéri a kormánytól, hogy vizsgálják meg, milyen büntetőjogi változtatásokra van mód a súlyosabb büntetések, így a kórházi lopásoktól elrettentés érdekében. Akár járható út lehetne az egészségügyi intézmények közérdekű üzemmé nyilvánítása is, így súlyosbítva az ezeknek kárt okozók elleni szankciókat.

Lukács László György frakcióvezető-helyettes

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek