2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Tények Miskolcról

A járványhelyzet miatti kormányzati elvonások, bevételkiesések rosszul érintették Miskolc egyébként is szűkös költségvetését. Olyannyira, hogy több, mint 7 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat a város az idén. De lássuk a tényeket:

Kormányzati elvonások: gépjárműadó, parkolás ingyenessé tétele, idegenforgalmi adó elmaradása, reklámtáblák utáni bevételkiesés, iparűzési adó nem kötelező feltöltése, összesen 3,4 milliárd forint.

Miskolc városának, intézményeinek, illetve társaságainak saját bevétel-elmaradása a koronavírus járvány miatt 3,1 milliárd forint.

A pandémia elleni védekezésre fordított, önkormányzat által finanszírozott összeg: 0,6 milliárd forint.

Valamint nem elfelejtve: a fideszes városvezetés 9 év uralkodás után 53 milliárd forint kötelezettségvállalással adta át a Holdingot és 13 milliárd forint hiánnyal a városházát.

Mindezek ellenére a városvezetés a járvány alatt, a karantén idején is azon dolgozott, hogy Miskolc, a miskolciak nyertesen jöjjenek ki a pandémiás helyzetből. A város vezetése – ahogy egy felelős vezetőnek kell – folyamatosan egyeztetett a gazdasági élet, a kultúra, a turisztika, a szolgáltatói szféra képviselőivel. Sok olyan terület van, amely a járvány miatt kényszerűen leállt, alvó állapotba került, vagy legalábbis működésében lelassult, kapacitásában mérséklődött, de a veszélyhelyzet feloldása után a cél az volt, hogy a lehetőségek mentén mihamarabb újra „felpörgessük” ezeket a szektorokat. És ne felejtsük el azt sem, Miskolc – a Creative Region – keretében egy gazdaságélénkítő javaslat- és programcsomagot tett a kormány elé a veszélyhelyzet feloldását követően.

A Kriza-Alakszai korszakból megöröklött, és az általuk összeállított és jegyzett költségvetés soha nem teljesülő bevételeket tartalmazott, amivel hamis egyensúlyi képet mutatott a miskolciak felé.

Igen, a mostani egy szűkös költségvetés. Egyrészt a megöröklött helyzet miatt, másrészt a járvány miatti elvonások okán, illetve a bevételkiesések miatt. Szűkös, de felelős gazdálkodást vetít előre. Ezt a költségvetés-tervezetet minden frakció látta, hiszen Veres Pál polgármester minden frakció vezetőjét egyeztetésre hívta. Ilyenre az elmúlt kilenc évben nem volt példa. A Fidesz-érában ilyen nem volt, hogy egy ellenzéki frakció meghívást kapjon előzetes költségvetési egyeztetésre.

Most ez is máshogy történt, mint ahogy a költségvetés tervezése, újra tervezése is. Felelősen, a miskolciakért, a városért. Ezt a szemléletet, ezt a felelős gazdálkodást várják el tőlünk a miskolciak.

 

Bartha György

Velünk a Város frakció önkormányzati képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek