2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Szegedi görög mintájú adósság-elengedést kér az EU-tól

Görög mintára a magyar államadósság felének elengedésére szólította fel Szegedi Csanád az Európai Uniót azon a sajtótájékoztatón, amit Trianon 92. évfordulója kapcsán tartott hétfő délelőtt Miskolcon.

A Jobbik Európai parlamenti képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben Nyugat-Európa a puszta létét is a megannyi magyar véráldozatnak köszönheti, addig az Európai Uniótól Magyarország nem hálát kap, hanem pofonokat. A politikus utalt az ideiglenesen kisebbségi létbe kényszerült magyarok tarthatatlan helyzetére, emberi jogainak folyamatos semmibe vételére, amely egyben az Európai Unió alapelveinek is a folyamatos megsértését jelenti. Szegedi arra kérte az Európai Uniót lépjen fel határozottan a magyarság és ezzel együtt saját elveinek a védelmében. Ennek részeként kötelezze Szlovákiát a Benes-dekrétumok illetve az államnyelvtörvény eltörlésére, valamint a magyar állampolgárságot felvevők szankcionálásának megszüntetésére, de az Európai Unió közbenjárását kérte azért is, hogy Erdélyben ne harapózhasson el az a magyargyűlölet, amelyet a román kormány Nyírő József újratemetése kapcsán gerjeszt, sokadszor játszva ki a magyarkártyát. Szegedi aggasztónak nevezte a szerb radikálisok előretörését is, amely Délvidéken a magyarellenesség újabb hullámát vetíti előre, miközben az EU még mindig szótlanul tűri a temerini fiúk bebörtönzését.
A politikus továbbra is kiállt baszk illetve dél-tiroli mintára a partiumi és a székelyföldi területi önrendelkezés fontossága mellett, de ugyanilyen fontosnak tartja azt is, hogy Belgium példáját követve mind Felvidéken, mind pedig Erdélyben megvalósuljon a magyar nyelv hivatalossá tételével a kétnyelvűség bevett európai gyakorlata.
Végezetül a Jobbik EP-képviselője arra kérte az Európai Uniót, 92 évvel a trianoni katasztrófa után a nemzetstratégiai kérdések mellett anyagi értelemben is biztosítson Magyarország számára legalább részleges jóvátételt. Az EU lobbizzon azért, hogy a 78 milliárd eurós magyar államadósság felét hitelezőink elengedjék – fogalmazott Szegedi hozzátéve, nem kérünk mást Brüsszeltől csak ugyanazt, amit Görögország megkapott – utalt a képviselő arra, hogy Brüsszel közbenjárására a bankok nemrégiben elengedték a görög államadósság felét, melynek több mint 100 milliárd eurós összege önmagában meghaladja a magyar államadósság egészét.
Az európai értékrend letéteményesének nevezett Európai Unió tartozik a magyarságnak, itt az ideje, hogy törlesszen. Ugyanakkor ennek kapcsán sem kérünk mást Brüsszeltől, csupán az egyenlő bánásmód elvének érvényesítését: ami jár a baszkoknak, ami jár Belgiumnak és Görögországnak, az járjon a magyar nemzetnek is. – zárta gondolatait Szegedi Csanád.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …