2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Romániához képest Magyarország


Mire elég a nyugdíj? címmel interpelláltam hétfőn a parlamentben, kérdéseimre Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől reméltem választ. Többek között arról beszéltem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a nyugdíjasoknak küldött levelében néhány hete azt állította: a kormány megvédi a nyugdíjak értékét, mert a 4,2 százalékos nyugdíjemelés annyit ad hozzá a nyugdíjaikhoz, amennyit a tervezett infláció miatt 2012-ben elveszítenek.
Ezzel szemben viszont Miskolcon azt látjuk: a városvezetés a közüzemi szolgáltatások díjai közül néhányat kiugróan magas százalékkal emelne meg. Dr. Kriza Ákos fideszes polgármester például az ivóvíz díjának növelésére négy alternatívát terjesztett a december 15-i városi közgyűlés elé, amely alternatívák 4,2%-tól 13,8%-os emelésig szóródnak. A városi tömegközlekedés emelkedése 4,4%-tól 8,3%-ig terjedhet, amelyek azonban nettó árak, így az emelés áfával növelten és az új, 27%-os áfa-kulccsal még ettől is jóval nagyobb emelkedést jelentenek.

Feltettem tehát kérdéseimet: mire elég a miniszterelnöki levélben megígért 4,2%-os nyugdíjemelés? Egyetért-e a miniszter a közüzemi díjak drasztikus emelésével? Egyetért-e az ilyen mértékű közüzemi díjemelésekkel?

Sajnos, nem tudhattam meg, hogy a miniszter egyetért-e ezekkel, mert az interpellációra nem ő válaszolt. Helyette államtitkárát, dr. Cséfalvay Zoltánt engedték a mikrofonhoz, aki szintén nem válaszolt. Az például nem nagyon érdekelte, hogy Miskolcon milyen díjemelés lesz, mert ez szavai szerint egyrészt „egyformán érinti a lakosságot, ezért nem célszerű egyik, vagy másik társadalmi réteg szembeállítása”, másrészt azokra „mivel képviselő-testületi hatáskörökről van szó, a kormánynak nem lehet ráhatása”.

Cséfalvay államtitkár nyilván nem hallott az Orbán-féle centrális erőtérről, vagy arról, hogy Miskolcon a Fidesz azzal kampányolt 2010-ben, milyen jó lesz az itt élőknek, ha a fideszes kormány mellett fideszes lesz a városvezetés is, hiszen akkor mennyi mindent el lehet majd intézni. A gyöngyszem viszont válaszában mégis az volt, amikor a 4,2 százalékos nyugdíjemelést védve megjegyezte: „Ezzel biztosítjuk, hogy a nyugdíjak értékállósága meg legyen őrizve, szemben jó néhány országgal, most hadd utaljak például egyetlenegy példára: a szomszédos Romániában 15 százalékkal csökken a nyugdíjak értéke.”

Sajnos, itt tartunk 2011 decemberében: a kormány a romániai viszonyokhoz képest próbálja meghatározni, jó-e nekünk a fideszes gazdaságpolitika, vagy nem jó.

Dr. Simon Gábor
országgyűlési képviselő,
Magyar Szocialista Párt

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek