2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Orbán nemzetpolitikai sikere: a Benes-dekrétumok megváltoztathatatlanok

A Jobbik Magyarországért Mozgalom felháborodva értesült a magyar-szlovák kormányfői találkozó semmitmondó „eredményeiről”. A tegnapi nap folyamán Orbán Viktor és Robert Fico ugyanis Pilisszentkereszten együtt adta át a Pilisi Szlovákok Központját, „Magyarország minden szlovákjának házát”. A két állami vezető nem győzte hangsúlyozni, hogy az esemény még kedvezőbbé teszi a két ország közötti kapcsolatokat. Orbán valósággal körüludvarolta a szlovák kormányfőt, „nemzetpolitikai sikernek” nevezve a központ átadását, ám a találkozó végeztével egyetlen kézzelfogható eredményként csak arról tudott beszámolni, hogy néhány éven belül híd épülhet Komárom és Révkomárom között. Robert Fico mindezt azzal viszonozta, hogy sietett leszögezni: a Benes-dekrétumok megváltoztathatatlanok, a felvidéki magyar Selye János Egyetemet pedig főiskolává minősíthetik le.

A Jobbik véleménye szerint az már önmagában döbbenetes, hogy a magyar miniszterelnök azzal a Robert Ficoval bazsalyog, aki korábban a közismerten magyargyűlölő Ján Slotával kormányzott együtt, aki bevezette a diszkriminatív nyelv- és állampolgársági törvényt, és akinek első miniszterelnöksége idején a szlovák rendőrség párját ritkító brutalitással lépett fel Dunaszerdahelyen a magyar szurkolókkal szemben. De a magyar kormányfő valóságtól való ijesztő elszakadását az mutatja leginkább, hogy miközben Szlovákia büszkén hangoztatja a súlyosan kisebbségellenes Benes-dekrétumok megkérdőjelezhetetlenségét, addig Orbán „nemzetpolitikai sikerekről” és a két ország közötti javuló kapcsolatokról beszél.

A Jobbik viszont olyan nemzetpolitikai sikerekről szeretne végre hallani, hogy nem gyalázzák meg a magyar emlékműveket, nem érik fizikai és szóbeli atrocitások nemzettársainkat, és mindenekelőtt: nem diszkriminálják őket alapvető jogaik gyakorlásában. Nem valószínű, hogy Gubík László, Tamás Aladárné és a többi jogfosztott felvidéki magyar – akiktől elvették állampolgárságukat, lakcímüket, társadalombiztosításukat és választójogukat – azt tartanák jelenleg a legfontosabb kérdésnek, hogy van-e új szlovák ház Magyarországon, vagy hogy épül-e új Duna-híd Komáromban.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom felszólítja a kormányt, hogy vizsgálja felül a jószomszédi viszony folyamatos hangoztatására alapuló, csak a párbeszéd fontosságáról értekező, ám nemzeti sorskérdéseinket rendre figyelmen kívül hagyó, mindeddig semmilyen kézzelfogható eredményt nem hozó külpolitikáját, és lépjen végre fel jogfosztott felvidéki nemzettestvéreink érdekében.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…