2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Az autonómia keretegyezmény létrehozását sürgette az Európa Tanácsban Gaudi-Nagy Tamás

Az autonómia keretegyezmény létrehozását sürgette az Európa Tanácsban Gaudi-Nagy Tamás

Az Európa Tanács 2012 őszi parlamenti közgyűlésének október 2-i ülésnapján, Strasbourgban Gaudi-Nagy Tamás az ET soros elnökségét adó Albánia külügyminiszterét kérdezte arról, hogy mikor készül el a 2003-as autonómiahatározat (1334/2003, tavaly Gaudi és Kalmár képviselők javaslatára az 1832/2011 határozattal megerősítést nyert: http://www.gaudi.jobbik.hu/magyar_siker_az_et_v%C3%A9gre_t%C3%A1mogatja_ter%C3%BCleti_auton%C3%B3mi%C3%A1t) alapján az autonómiákról szóló keretegyezmény, amely a hagyományos nemzeti közösségek – pl. székelyek, akik autonómia igényét nemrég utasította el felháborító módon a román szenátus – számára területi alapú közösségi jogok biztosítását szabályozná.

Ezt a feladatot a hagyományos nemzeti közösségek által lakott területek számára üdvös modellként leíró, és minden államnak véres konfliktusok megelőzése érdekében szorgalmazó 1334/2003-as határozat (Gross jelentés alapján) ajánlása írja elő az Európa Tanács tagjait tömörítő állandó szerv, a Miniszterek Tanácsa számára. Sajnálatos módon azóta nem történt érdemi lépés az ügyben. Az Európa Tanács soros elnökségét adó Albániát képviselő külügyminiszter válaszában elhárította a feladat teljesítését, tévesen hangsúlyozva, hogy az Európa Tanács a nemzeti közösségek védelmét az egyéni jogok talaján szabályozza.

Ez különösen az egy évvel ezelőtt született megerősítő határozat (1832/2011) fényében elfogadhatatlan. A magyar diplomácia feladata és felelőssége, hogy az autonómiában érdekelt nemzetekkel együtt határozottan lépjen fel az európai autonómia egyezmény érdekében, és végre valódi védhatalomként álljon ki a magyar állam az elszakított területen élő magyarok önrendelkezésért, és ne tűrje a magyarlakta területek beolvasztását. Ennek különös időszerűséget ad az európai modellek alapján megalkotott és helyi népszavazásokon megerősített székely autonómia-statútum román törvényhozás általi elutasítása. Itt az ideje a határozott és kemény fellépésnek.

Jobbik Magyarországért Mozgalom

Gaudi-Nagy Tamás felszólalását az alábbi videón tekinthetik meg:

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek