2024. 02. 22. csütörtök

Gerzson
1 EUR 387 HUF
1 GBP 452 HUF

Népszavazást kezdeményez az MSZP

A visszamenőleges hatályú jogalkotást tiltanák. Az ívet az OVB-nek kell hitelesítenie.

Mesterházy Attila pártelnök benyújtotta hitelesítésre az MSZP korábban bejelentett népszavazási kezdeményezését az Országos Választási Bizottsághoz – áll az ellenzéki pártelnök csütörtöki közleményében. Mesterházy Attila az MSZP június 18-i kongresszusa előtt jelentette be, hogy az ellenzéki párt népszavazást kezdeményez a visszamenőleges hatályú jogalkotás megtiltása érdekében. A csütörtökön hivatalosan is benyújtott népszavazási kezdeményezés kérdése: „Egyetért-e Ön azzal, hogy új jogszabálynak az érintettekre nézve hátrányos rendelkezését a jogszabály hatálybalépését megelőző időszakra vonatkozóan ne lehessen alkalmazni?”

Mesterházy Attila indoklása szerint a visszamenőleges hatályú törvénykezési tilalmat a Fidesz-KDNP pártszövetség az MSZP indítványa ellenére a 2010. november 16-án elfogadott alkotmánymódosításakor nem volt hajlandó az alkotmányban rögzíteni. Nem tartalmazza ezt a kötelezettséget, illetve korlátot Magyarország új alaptörvénye sem.

A törvényen alapuló juttatások 98 százalékkal történő megadóztatása, a befizetett magán-nyugdíjpénztári tagdíjak államosítása, a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjak átmeneti idő nélküli megszüntetése, a rokkantnyugdíjasok juttatásainak veszélybe kerülése mind-mind olyan lépések, amelyek súlyosan sértik a jogbiztonságot – írja az MSZP elnöke.

„A szavazók nem erre adtak felhatalmazást, ezért a népnek, az embereknek közvetlenül kell erről véleményt nyilvánítaniuk, és adott esetben megálljt parancsolni az ilyen gyakorlatnak” – véli Mesterházy Attila. /MTI/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Holnaptól 46. UTAZÁS KIÁLLÍTÁS
2024. február 22-25. között Az Utazás kiállítás a látogatói igényeknek megfelelően megújul, interaktív programokkal egészül ki, amelynek köszönhetően…