2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF

Kalandos miskolci turizmusfejlesztés

Az MSZP szerint „zűrösek” a Miskolci Turisztikai Kft. vezetőjének magáncégei.
Miközben a város nagy nehezen elfogadott gazdasági programja és az új városvezetés prominensei is mint húzó, Miskolc fejlődését meghatározó iparágról beszélnek a turizmusról, tetteik nem azt igazolják, hogy ennek fontosságával tisztában is lennének. A Selyemréti Strandfürdő fejlesztése például tovább húzódik, noha a kivitelezésre az előző városvezetés idején érvényes és eredményes közbeszerzési pályázatot folytattak le. Ezt az új vezetés érvénytelenítette, új pályázatot írt ki, így jó esetben is csak 2012-ben lehet ott strandolni.

 

De még ez sem biztos, mert ha a beruházás a jövő évben nem éri el legalább a 75 százalékos készültségi szintet, a már elnyert pályázati pénzt vissza kell fizetni. Könnyen elképzelhető tehát, hogy jövőre is legfeljebb csak azokban a papírmedencékben fürödhetnek a miskolciak, melyek a választási ígéreteket tartalmazó fideszes prospektusban szerepeltek egy évvel ezelőtt. Mindezt dr. Tompa Sándor önkormányzati képviselő mondta csütörtökön Miskolcon.

A képviselő egyéb példákkal is illusztrálta, hogy szerinte baj van a miskolci turisztikai fejlesztésekkel. Elmondta: az elmúlt időszakban két előkészített miskolctapolcai projektről, a négycsillagos szálloda megépítéséről és a Barlangfürdő melletti gyógyászati épület bővítéséről derült ki, hogy az arra elnyert uniós pályázati pénzek ellenére Miskolc nem valósítja meg a fejlesztéseket. Ezzel a város összesen mintegy 950 millió forintnyi támogatást veszített el, illetve azt a közel 50 millió forintot is, melyet az előkészítésre elköltött. Erre a sorsra jutott a Miskolctapolca Fejlesztési Klaszter pályázat is, mely a helyi vállalkozások együttműködését segítette volna 30 millió forintnyi uniós támogatással. Nem jutott jobb sors a Miskolci Turisztikai Desztinációs Menedzsmentnek sem: 42 millió forintot hagy veszni a városvezetés azzal, hogy – mint a képviselő fogalmazott – „a legfőbb turisztikai tanácsadó javaslatára szétzilálták az egyesületet”.

A fentieken dr. Tompa Sándor szerint azért nem lehet nagyon csodálkozni, mert a Miskolci Turisztikai Kft. dr. Kriza Ákosék által kinevezett vezetője, Czinkné Sztán Anikó a saját vállalkozása, a miskolctapolcai Kalandtúra Parkot idén tavaszig üzemeltető Kalandtúra Kft. menedzselésével is bajban van. Mint azt a képviselő elmondta, a Kalandtúra Parkot 2005-ben hozták létre, több mint 4 hektár önkormányzati területen, az erdőben, Miskolctapolcán. Czinkné magáncége, a Kalandtúra Kft. azonban mindössze 112 négyzetméter területért fizetett (rendszertelenül, és csak az év meghatározott részében) bérleti díjat a városnak. Öt év alatt összesen 1,5 millió forint került a bérleményért cserébe a város kasszájába, annak a nagy része is csak az idén: a Kalandtúra Park üzemeltetését tavasszal átvevő Észak-Projekt Kft. (melyben szintén tulajdonos Czinkné Sztán Anikó) utalta át a korábbi évek elmaradását.

Aggodalomra ad okot dr. Tompa Sándor szerint az is, hogy az új üzemeltető, az Észak-Projekt Kft. már albérletbe is adta az üzemeltetési jogot. Erre korábban nem volt lehetősége a Kalandtúra Kft.-nek, a várossal kötött új szerződés értelmében az Észak-Projektnek viszont már igen. Az Ágnes és Tibor Bt. viszont szintén bajban van, ezt is bizonyítja, hogy a bíróság felfüggesztette a cég adószámát, s ez a határozata június 17-én jogerőre is emelkedett.

A képviselő kijelentette: azzal természetesen semmi gondjuk nem lehet, ha valaki vállalkozik, ám ha – mint fogalmazott – valaki „zűrös” cégügyekbe keveredik, akkor jogosan elvárható, hogy az illető egyáltalán ne vállaljon közmegbízatást. „Követeljük a városvezetéstől, hogy válassza el a magánbizniszt a közfeladatoktól!” – hangoztatta, – írja az eszakonline.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek