2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Mesterségesen előidézett tűzifahiány az árfelhajtásért?

Észak-Magyarország egyes vidékein az eredeti ár kétszereséért kapható tűzifa, kalodánként 23-28 ezer Forintért az eddigi 11-13 ezer Forint helyett, ezen felül 28-52 ezer Forint szállítási költséget számláznak – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF) szerdán a helyszínről származó lakossági bejelentések alapján.
„Kikényszerített áremeléssel állunk szemben, és ezt kartellben művelik, mert minden egyes fakiszállítással foglalkozó cég egyszerre állt le a fakiszállítással” – írta az egyik panaszos a környezetében tapasztaltakra hivatkozva. Több helyütt a cég arról értesítette a vevőt, hogy az eredeti megrendelésben rögzített ár helyett csak a duplájáért tud fát szállítani neki, máskülönben kénytelen elállni a megrendeléstől. Van, aki rábólintott, de máig még a duplájáért sem kapta meg a szállítmányt. Az is előfordult, hogy valaki a hónapokkal ezelőtt előre kifizetett fát máig nem kapta meg.

A Magyar Szociális Fórum a kormány figyelmébe ajánlja a törvénytelenség gyanúját felvető helyzetet, és javasolja a versenyhivatalnak a szükséges intézkedést. Annál is inkább, mivel a fával fűtó lakosság jelentős része nem tudja vállalni a megemelt költségeket, és félő, hogy azoknak a sorsára jut, akiket az állami tűzifa-akció keretében támogatni kell, ha nem akarják, hogy megfagyjanak.

Pogácsás Tibor, a belügyminisztérium államtitkárának közlése alapján az MSZF kiszámította, hány háztartásnak jut ingyenes tűzifa abból a 4 milliárd Forintból, amelyet az állam annak a 2255 önkormányzatnak biztosítana, amelynek lélekszáma nem haladja meg az ötezer főt. Nos, kalodánként 25 ezer Forintos ár esetén országosan 160 ezer háztartás részesülhetne belőle, településenként mindössze 71 háztartás. A segítségben részesülőknek azt ígérték, hogy február közepéig megkapják a tűzifát.

A Magyar Szociális Fórum feltette a kérdést: „Addig mivel fűtsék otthonukat a rászorulók?”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek