2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Mengyi Roland ragaszkodik a fizetéséhez

Felszólították, hogy megyei közgyűlési elnökként kérje a tiszteletdíjának csökkentését. Mit ad isten, nem kérte.

Megvette a Jobbikot a Fidesz egy bizottsági elnöki poszttal a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlésben, cserében így a Jobbik továbbra is támogatja a fideszes indítványokat – állítja az MSZP. A szocialista frakció nevében Lukács András frakcióvezető (alsó képünkön balra) és Kormos Dénes frakcióvezető-helyettes (alsó képünkön jobbra) hétfőn, a megyeháza előtt megtartott tájékoztatón elmondta: a közgyűlés a múlt héten megváltoztatta szervezeti és működési szabályzatát, az eddigi feladataik államosítása miatt bizottságokat szüntettek meg, új struktúrát építettek ki. Jelenleg három bizottság működik az önkormányzatban, ebből kettő kormánypárti, egy pedig ellenzéki vezetésű. Ez utóbbit a Jobbik kapta meg, noha nyugat-európai példákra hivatkozva az MSZP azt kérte, az ellenzéki pártok (a Jobbik és az MSZP) rotációs rendszerben tölthessék be ezt a posztot. Ezt azonban a közgyűlés fideszes többsége, jobbikos segédlettel elvetette. Márpedig ezzel kimondták azt, ami eddig is nyilvánvaló volt: Fidesz–Jobbik koalícó irányítja a megyét.

Kormos Dénes emlékeztetett arra, nem ez az első eset a két párt együttműködésére: tavaly decemberben az önkormányzati vagyon átadásáról szóló előterjesztéseket a Jobbik frakciója is megszavazta, de az elmúlt bő egy évben más ügyekben is volt már hasonlóra példa. Most, február 16-án az új szmsz-t a bizottsági elnöki poszt megszerzéséért cserébe szintén elfogadta a Jobbik. A hatalommal tehát ők is kiegyeztek, csak azért, hogy nekik is csurranjon-cseppenjen valami. Még amellett is szó nélkül mentek el, hogy dr. Mengyi Roland, a közgyűlés elnöke füle botját sem mozdította arra a felszólításra, hogy az általános takarékoskodás, és az eddigi megyei feladatok megszüntetése miatt teljesen kiüresedett megye vezetését kevesebb juttatásért végezze a továbbiakban (ciklus közben ugyanis csak akkor lehet csökkenteni a tisztségviselők díjajzását, ha azt ők maguk kérik. A képviselőkét viszont lehet, ezt meg is tették – a szerk.). „Megszűntek a megye oktatási, egészségügyi, szociális és gyermekvédelmi feladatai, az önkormányzat idei büdzséje 1, azaz egy százalékát sem teszi ki a tavalyinak. A költségvetés állami támogatása erre az évre 318 millió forint, ez egy közepes méretű falusi iskola éves kiadásainak felel meg. Kevesebb lett a bizottságok száma, kevesebb lett a jórészt civil kontrollt ellátó, nem képviselő bizottsági tagok száma is. Egyvalami nem lett kevesebb: a fideszes Mengyi Roland elnök, és a két fideszes közgyűlési alelnök tiszteletdíja. Minek egyáltalán egy feladat nélküli megyének két alelnök?” – tette fel a kérdést Kormos Dénes.

Merthogy a megyének jelenleg éppen nincsen feladata. Lukács András frakcióvezető arra emlékeztetett: az azóta már elfogadott alaptörvény koncepciójának bemutatásakor, tavaly januárban a Fidesz arról beszélt, hogy a kormány elkötelezett egy erős, a megyék korábbi funkcióit megtartó vármegyerendszer kiépítésében. Ettől az erős vármegyerendszertől „sikerült” eljutni egy, a szociális, egészségügyi és oktatási feladataitól megfosztott, kiüresített megyéhez, amely „csak paródiája a területi önkormányzatiságnak”. Igaz ugyan, hogy terület- és térségfejlesztési feladatokat ígértek a testületnek, ám ennek tartalmáról, részleteiről eddig semmiféle jogszabályt nem alkottak még meg,-írja az eszakonline.hu.

*

579 ezer 750 forint a megyétől kapott havi bruttó jövedelme dr. Mengyi Rolandnak – derül ki a megyei közgyűlés elnökének vagyonnyilatkozatából. Csakhogy dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő is egyben, a tiszaújvárosi egyéni választókerületből jutott be a parlamentbe. Mint képviselőt bruttó 436 ezer 870 forint tiszteletdíj, 524 ezer 244 választókerületi pótlék és 115 ezer 950 forint lakhatási támogatás illeti meg. Ez azt jelenti, hogy havi bruttó bevétele összesen 1 millió 656 ezer 814 forint.

A két közgyűlési alelnök közül az egyik Riz Gábor, aki szintén országgyűlési képviselő (Ózdon választották meg). Az ő jövedelme alig marad el dr. Mengyi Rolandétól: Riz Gábor a megyétől bruttó 574 ezer 400, míg a parlamenttől 394 ezer 230 forint tiszteletdíjat kap. Neki is jár a parlamenttől választókerületi pótlék (473 ezer 076 forint) és lakhatási támogatás (115 ezer 950 forint). Ez összesen 1 millió 557 ezer 656 forint.

Csak ő ketten, járulékok nélkül, több mint 1,1 millió forintjába kerülnek havonta a megyének. Járulékokkal ez az összeg megközelíti az 1,5 millió forintot.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek