2023. 12. 1. péntek

Elza
1 EUR 380 HUF
1 GBP 441 HUF

LMP:Minden anyag legyen nyilvános Paks2 földrengésbiztonságával kapcsolatban!

Az LMP az Országos Atomenergia Hivatalhoz és Süli János illetékes miniszterhez fordul annak érdekében, hogy a kormány minden szakmai és tudományos garanciát, tanulmányt, műszaki és geológiai alátámasztást mutasson be a magyar emberek számára, amely a paksi telephely földrengésbiztonságával összefüggésben rendelkezésre áll.
Tavaly december 29-én a Richter-skála szerinti 6,4-es horvátországi földrengés miatt a szlovéniai atomerőműben vészleállást kellett végrehajtani. A paksi bővítés telephelyének földrengésbiztonságával kapcsolatban több szakember és dokumentum is fogalmazott meg kérdéseket, évekkel ezelőtt.

Az MVM Paks II. Zrt. megbízásából készült, 2016-os geológiai tanulmány szerint a Paksi Atomerőmű telephelyének közelében több helyen is tízezer évnél fiatalabb, felszínig hatoló elmozdulásokat okozó földrengések nyomait találták. Ezekről a szakma bevonásával kell érdemi párbeszédet folytatni.

A földmozgások után a radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek majdani végleges elhelyezésére szolgáló atomtemető lehetséges helyszínének kutatását azonnal át kell értékelni!  Pécs városa pedig világosan kinyilvánította, hogy nem fogadja el a bodai atomtemető projektet, az pedig, hogy a térségben igen erőteljesen lehetett érezni a földrengéseket, még a legelvakultabb politikusok szemét is ki kell, hogy nyissa. Azonnali politikai döntést kell hozni, a Boda környéki kutatásokat le kell állítani!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek