2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

LMP: Nem kellett volna támogatás adni a McDonald’s-nek

Az LMP szerint a kormány rosszul teszi, amikor egy olyan multicéget támogat, amely nem szorul segítségre. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tavaly októberben 132 millió forintos támogatást ítélt meg az évi 20 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező a McDonald’s Magyarországi Étteremhálózat Kft-nek, átképzés és munkahely fenntartás céljából.
A támogatás azért is visszás, mert ezzel egy időben a kormányzat olyan hamburgeradót vezetett be, amelyből a hamburgert az utolsó pillanatban kivették. Az elmúlt években bevezetett termékjelölés ellenére továbbra is tény, hogy a gyorséttermek egy egészségtelen és túlfogyasztásra ösztönző étkezési kultúrát testesítenek meg és nagy mennyiségű hulladékot termelnek.

Az EU-s források segítségével lehet munkahelyek teremtését vagy megtartását támogatni – még akár nagyvállalatoknál is, amire jó példa a több száz vállalatnál elindult, majd sajnálatosan leállított, rugalmas munkavégzésre irányuló TÁMOP projekt. Ám nem mindegy, milyen szektorokban.

Az LMP szerint a jövő pilléreit jelentő ágazatokra kell fókuszálni; ilyen például a megújul energiatermelés, az energetikai célú épület-felújítás, az egészséges helyi élelmiszertermelés, a fenntartható vízgazdálkodás. Értelmetlen olyan tőkeerős, rengeteg hulladékot termelő cégbirodalmakat támogatni, amelyek tevékenysége egyébként nem illeszkedik a tágabb fejlesztési stratégiákba. A legjobb munkahelyteremtő befektetés azonban a hazai kis és közepes vállalkozások versenyképességének javítása, amivel a kormány úgy látszik, nem csak az ad hoc szabályok, hanem a támogatások szintjén is szembe megy.
A kabinetnek el kellene döntenie, merre akar haladni. tizennégy hónap kormányzás után nem kenhet mindent az „elmúlt nyolc évre”. Tavaly a
feltételek felülvizsgálata miatt nyolc hónapig szüneteltették a legtöbb uniós pályázati kiírást, ami nagy nehézséget okozott számos területen. Úgy tűnik, a McDonald’s könnyedén átment a vizsgán.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…