2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF

Novák Előd válasza Kövér Lászlónak

Kövér László rendpárti elmozdulását üdvözli a Jobbik, de a házelnök figyelmébe ajánlja a nemzeti ellenzék további javaslatait: a képviselők számára az alkoholfogyasztást és a szemetelést is meg kéne tiltani, valamint érvényt kellene szerezni a mobiltelefon-használat tilalmának és a képviselők kötelező jelenlétének a vitákon is. A parlamenti zsibvásár bemutatásához a robotkamerákon kívül be kellene engedni végre a híradósok jelenleg kitiltott kameráit is az ülésterembe. Már a csütörtöki Házbizottságban jelezte a Jobbik frakcióigazgatója, Farkas Gergely, hogy annak okait is meg kéne vizsgálni, miért volt szükségem a kézi hangosbeszélő használatára az ülésteremben: a szavazások előtti záróvitában hétfőn esténként olyan hangzavar van, hogy sokszor nem lehet hallani a rendszerint ellenzéki felszólalót az ülésteremben. A levezető elnökök nem tudnak csendet teremteni, ezért is adtam át a házvezetésnek egy éve szimbolikusan egy karikás ostort, hogy a nemzet templomából zsibvásárt csináló kufárokat kikergessék. A Jobbik teret biztosítana az Országgyűlésben az alternatív közvetítéseknek, vágóképeknek, hiszen a plenáris ülésen minden közügy, még a keresztrejtvényfejtés, a számítógépes játékok, az étkezés és a szeméthegyek is.

Az álláshalmozó politikusok miatt a plenáris vitákon rendszerint csak egy-két tucat honatya van jelen még nappal is, hiába ír elő a Házszabály kötelező részvételt minden képviselőnek. A normális emberi léptékkel teljesíthetetlen, szünet nélküli, hajnalokig tartó napirendért az azt megszavazó kormányoldal felelős, mely így próbálja éjszakánként a kényes vitákat és annak közfigyelmét elkerülni. Nem is erőltetik meg magukat: a hétfő esti szavazások után megkezdődik számukra a hosszú hétvége. Még felháborítóbb a bizottsági ülések gyakorlata, ahol már a szavazati jogot is át lehet adni; ezért nem vett részt pl. Kósa Lajos egyetlen bizottsági ülésén sem tavaly november 10. óta, még ha formálisan előterjesztője is volt valamely kormányzati javaslatnak.

A zárószavazás előtti módosító javaslatokkal a kormányoldal rendszeresen és durván megsérti a Házszabályt, a jogalkotást megcsúfolva, a szakbizottságot megkerülve, érdemi vita nélkül szavaztatnak meg komoly tartalmi változtatásokat, szinte még az elolvasásra sem biztosítva időt. Amit azonban Kövér László házszabályszerűnek ítél, az megfellebbezhetetlenül az, így tilthatta ki Toroczkai Lászlót is az Országgyűlésből, minden előzetes figyelmeztetés hiányában is. Ez ügyben Vona Gábor másfél hónapja írt panaszlevelére semmilyen válasz nem érkezett a házelnöktől, többszöri érdeklődésre sem.

Ahogy a politikai álláshalmozás és a mentelmi jog mögé bújás, úgy a parlamenti alkoholfogyasztás is csak a Jobbik képviselői számára tiltott, így a Szent Koronára nyíló büfében ülések közben is rendszeres a borozgatás. A nemzeti ellenzék azonban bízik abban, hogy jó példával járva elől gyökeres változást hozhat az Országgyűlés méltóságának megteremtése érdekében.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek