2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

LMP: azonnali tárgyalásokat a gazdasági válság kezeléséről!

A gazdaság leállása után itt az újabb feketeleves: a KSH legfrissebb adatai alapján a foglalkoztatottak száma 0,4 százalékos csökkenést mutat az előző évhez képest. Az Orbán-rendszer egy éves regnálása alatt nem hogy nem sikerült elindulni az egymillió új munkahely irányába, hanem értékes munkahelyeket vesztettünk. Az LMP szerint a megbukott egykulcsos szja visszavonására és válságkezelési csomagra van szükség. Az aggasztó adatok azt mutatják, hogy a kormány képtelen beindítani a gazdaság motorját. Megbukott Matolcsy György azon elmélete, hogy a jobb módúaknak adott adócsökkentés fogja felpörgetni a gazdaságot. Nem pörgette fel, viszont óriási lyukat ütött a költségvetésen, hatalmas társadalmi feszültségeket szított, milliók megélhetését tette nehezebbé, és csökkentette a munkahelyek számát.

Ebben a válsághelyzetben senki nem vonhatja ki magát a közteherviselés alól. Nem az adócsökkentés, hanem a jobb módúak és vagyonosok határozottabb közteherviselése vinné előre az országot. Igazságos adópolitikára van szükség, többkulcsos személyi jövedelemadóval, amely nem csak segítene a gazdaság fejlődő pályára állításában, hanem lehetőséget biztosítana arra is, hogy az alacsonyabb fizetéssel rendelkezők jövedelme is emelkedjen. A kormány kiszolgáltatottságra építő munkaerő-politikája, a munkavállalói jogok piacosítása helyett a munkavállalókkal való együttműködésre és egy ökológiai adóreformmal kiegészített járulékcsökkentésre van szükség.

A kormány cselekvőképtelenségét csak az ellenzék kompetens és hiteles cselekvése képes ellensúlyozni, ezért az LMP bízik abban, hogy a kormány hajlandó lesz párbeszédet folytatni a magyar gazdaság felpörgetése érdekében. Az LMP követeli a kormánytól, hogy az államháztartás és a gazdaság összeomlásának elkerülése érdekében vonja vissza a növekedés beindításában megbukott egykulcsos személyi jövedelemadó és tőkejövedelem adóztatási rendszert, és kezdjen tárgyalásokat a parlamenti pártokkal egy válságkezelési csomag összeállításáról.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…