2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Az LMP beperli a kormányt a magyar-kínai megállapodások visszatartása miatt

Az LMP hétfőn keresetet adott be a kormány ellen a magyar-kínai nemzetközi megállapodások nyilvánossá tétele érdekében.
A Fővárosi Bíróságra beadott keresetet az LMP frakcióvezetője, Schiffer András jegyzi – az elsőrendű alperes a Magyar Köztársaság Kormánya, a másodrendű pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az LMP arra kéri a bíróságot, hogy kötelezze az alpereseket a 2011. június 25-én a kormány képviselői által aláírt kétoldalú – magyar-kínai – nemzetközi megállapodásokban foglaltak közlésére, mivel az ezekben foglaltakat az ökopárt közérdekű adatoknak tekinti.

Az LMP már korábban kérte a miniszterelnököt a tizenkét kétoldalú megállapodás teljes terjedelemben való kiadására.  A nemzeti fejlesztési miniszter azonban azt válaszolta, hogy a kiadásra kért megállapodások közül hat államközi megállapodás esetében „betekintést” biztosít az LMP számára, a további hat megállapodásról pedig azt közölte, hogy azok nem állnak rendelkezésükre.

Az LMP a keresetét arra alapozza, hogy az adatvédelmi törvény idevonatkozó fejezete nem ismeri a „betekintés” jogintézményét, és a kormánynak nincsen jogalapja az adatközlés megtagadására – így tehát köteles azokat teljes terjedelmükben kiadni. Az LMP nem érti, mit és miért akar titokban tartani a kormány, de úgy véli, mivel közérdekű adatokról van szó, a magyar közvéleménynek joga van tudni, miről is szólnak pontosan a magyar-kínai megállapodások.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek