2024. 02. 20. kedd

Aladár, Álmos
1 EUR 388 HUF
1 GBP 453 HUF

Kerékpáros KRESZ

A megnövekedett autóforgalom és a dugók miatt egyre többen választják közlekedési eszközként a kerékpárt. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy bizony a bringásokra és segédmotoros kerékpárosokra is vonatkoznak szabályok, ha közúti közlekedésben vesznek részt. A KRESZ ismerete mások és saját magunk biztonsága érdekében is nagyon fontos.

A KRESZ szerint vannak előírások, amelyek a kerékpár felszereltségére vonatkoznak, amiknek minden esetben meg kell felelni. Valamint vannak szabályok, amelyek a közlekedéssel kapcsolatosak.

Kerékpár felszereltségére vonatkozó előírások

A kerékpárnak mindenképpen rendelkeznie kell fehér vagy kadmium sárga színű első és vörös színű hátsó lámpával, amelyek 150 méter távolságból is jól láthatóak, fehér első és piros hátsó prizmával, illetve csengővel. Ezenkívül az első kerék küllőin kell lennie egy pár borostyánsárga prizmának. Ezt helyettesítheti az abroncson található reflexcsík. Lakott területen kívül és rossz látási viszonyok mellett kötelező viselni a láthatósági mellényt. A sisak bár nem kötelező, egy baleset esetén életmentő lehet. Akárcsak az autóknál, a kerékpár rendszeres karbantartása is elengedhetetlen, hiszen például a megfelelően működő fékrendszer alap egy bringa esetében.

KRESZ szabályok

●       Hol szabad közlekedni?

Bringával kerékpárúton, a kerékpársávban, illetve ha van erre vonatkozó jelölés, akkor a busz forgalmi sávjában kell közlekedni. Ha nincs ilyen jelzés, akkor a leállósávban vagy az útpadkán – ha megfelel a kerékpáros közlekedési igényeknek -, lakott területen kívüli úton, illetve a főúton szabad kerékpározni, minden esetben az úttest jobb szélére húzódva.

Ahol nincs a bringás közlekedésre alkalmas úttest lakott területen belül, ott szabad közlekedni a járdán, de minden esetben kizárólag a gyalogos forgalom zavarása nélkül és a 10 km/h sebességet nem meghaladva.

Járdán, útpadkán és az úttesten is kizárólag egy sorban, egymás mögött szabad haladni!

●       Egyéb szabályok

Úttesten áthaladni minden esetben csak a kerékpárról leszállva, azt tolva szabad. Lakott területen kívül a főúton megfordulni és balra kanyarodni is szigorúan tilos, csak úgy, mint a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra fordulni.

Főútvonalon 12 évesnél fiatalabb személy nem közlekedhet kerékpárral.

Szigorúan tilos kerékpárt vontatni, vagy ahhoz oldalkocsit és egyéb vontatmányt kapcsolni, akárcsak oldalra kinyúló, előre és hátra egy méternél hosszabban kinyúló tárgyat szállítani a biciklin, illetve kerékpárral állatot vezetni, valamint elengedett kormánnyal tekerni.

A kerékpár megfelelő megvilágítását szintén jogszabály határozza meg.

A kerékpáros közlekedésnek is vannak tehát szabályai, amiket minden esetben be kell tartani saját és a közlekedésben résztvevők (különös tekintettel a gyalogosok) biztonsága érdekében. Felelősségteljes közlekedést!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mit jelent a tantrikus érintés?
Maga a tantrikus érintés egy modern kifejezés, hiszen ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy “felszabadulás a kiterjedés által”. Sok ember van a Földön, …