2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Kapuzárási pánik a letelepedési kötvények körül

Kapuzárási pánik indult a letelepedési kötvények ügyében, miután a kormány bejelentette, hogy március 31. után felfüggeszti a kereskedést. Így roham indult a magyar papírok iránt azoknál az offshore cégeknél, amelyek a Fidesz yuppie-tagozatának köszönhetően forgalmazhatják azokat.
Az eredetileg 300 ezer euró névértékű kötvényekhez az offshore cégek jóvoltából most 125 ezer euróért lehet hozzájutni, ami már tartalmazza a 60 ezer eurós közvetítési díjat is. Teljesen mindegy, a közvetítők mennyiért adják tovább a kötvényt, ők a magyar adófizetők pénzéből a kamattal növelt 300 ezer eurót vissza fogják kapni. Ismert, a letelepedési kötvények kamata messze a piaci kamatok fölött van. Az üzletág a fideszes holdudvarnak hoz komoly hasznot, a havi átlag 60 lejegyzéshez képest több mint 450-re emelkedő kérelmek száma azt mutatja, hogy még akciósan is elképesztő hasznot hajt. Az offshore cégek kockázatot sem vállalnak ezzel, mert állami garancia van a kereskedés mögött.

A letelepedési kötvényekkel kapcsolatos leárazási akció bizonyítja, hogy a Fidesznek semmi sem drága, pénzért mindenre hajlandó, pénzért hajlandó egy olyan korrupciós mechanizmust működtetni, amelyben különböző állami szervek is segédkeznek: az Államadósság Kezelő Központ a mai napig nem hozta nyilvánosságra a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos közérdekű információkat.

A konstrukció nemzetbiztonsági kockázatot is rejt: a szavakban a migráció ellen küzdő Orbán-kormány nagykövetségek konzulátusain korrupciógyanús üzletekben vízumokat ad ki több ezer gyanús üzleti hátterű külföldi állampolgárnak. A letelepedési kötvények biznisze ugyanez nagyban: a Fideszhez köthető, korrupciógyanús és nemzetbiztonsági kockázatot rejt.

Magyarország a Fidesz-kormány alatt átjáróházzá vált, épp akkor, amikor Európában tombol a terrorizmus és a migrációs veszély a tetőfokára hág. A Fidesz nem megvédi, hanem pénzért eladja az ország biztonságát.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek