2022. 06. 25. szombat

Vilmos
1 EUR 401 HUF
1 GBP 468 HUF

Joe Biden elnök az Egyesült Államok külpolitikájáról

Joe Biden, az Egyesült Államok megválasztott elnöke az amerikai társadalom Trump okozta sebeinek begyógyítását és megbontott egységének helyreállítását vallja céljának. A Magyar Békekör bemutatja, milyen külpolitikai célokkal egészíti ki hazai törekvését.

Az Egyesült Államoknak felül kell vizsgálnia a leköszönő Trump elnök jelenlegi politikáját, miszerint fenntartja magának a jogot arra, hogy elsőként vessen be atomfegyvert.

A Livable World (Élhető Világ) 2019. júniusában feltett kérdéseire válaszolva Biden annak a meggyőződésének adott hangot, hogy egy atomháborút senki sem nyerhet meg. „Egyetlen atomtöltet bevetése is katasztrofális volna, jelentős veszteségeket okozna, tartós sugárzást idézne elő, ami emberek millióit és környezetüket is érintené. Egy atomháborúban nem lennének nyertesek” – írta.

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekének nevezte a stratégiai atomfegyverek korlátozásáról (START) 2021. februárban lejáró szerződés meghosszabbítását.

Biden igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy támogatja-e az Iránnal kötött, és Trump által egyoldalúan felmondott nemzetközi atommegállapodást (JCPOA). Felelőtlennek minősítette Trump lépését, hiszen – mint mondta – nincs lehetőség ennél jobb megállapodásra. Megfigyelők arra következtetnek Biden kijelentéséből, hogy felülvizsgálná a szerződés felmondását, és újra elkötelezné magát a szerződés mellett.

A diplomáciai tárgyalások folytatása mellett foglalt állást a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal a nukleáris leszerelésről.

Biden írásba adta azt is, hogy nem támogatja a Trump adminisztráció 2018-ban meghirdetett rövid hatótávolságú nukleáris rakétatelepítési tervét. „Az Egyesült Államoknak nincs szüksége új nukleáris fegyverekre. A Stockfile Stewardship program által fenntartott jelenlegi fegyverarzenálunk elegendő az elrettentési és szövetségi követelményeink kielégítésére” – írta.

Elvetette elődjének az atomfegyver-fejlesztés következő 30 évre előirányzott 1,3 trillió dolláros tervét, és közölte, hogy „A Biden-adminisztráció azon fog munkálkodni, hogy erős, hiteles elrettentést tartson fenn, miközben csökkenti a függőségünket és a nukleáris fegyverekre fordított túlzott kiadásainkat. Kormányzásom fenntartható nukleáris költségvetést fog folytatni, amely életképes elrettentést tart fenn számunkra és szövetségeseink számára”.

Egyetért-e ön azzal, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdeke a nukleáris robbanófejekkel végrehajtott kísérletek teljes tilalma, és ellenőrzése? – tette fel a kérdést a Livable World. Mire Biden: „Igen. Az atomfegyver-kísérletek átfogó tilalmáról szóló szerződés életbe léptetése Amerika biztonsági érdeke. Az Egyesült Államok több kísérletet végzett, mint bármely más ország, és megfelelő adatokkal rendelkezik évtizedes kísérletei alapján. Egy kötelező és ellenőrzött megállapodás korlátozná a nukleáris fegyverek fejlesztését más nukleáris hatalmak vagy olyan országok részéről, amelyek nukleáris fegyver megszerzésére törekednének”.

Igennel felelt arra a kérdésre is, hogy a hadászati stabilitás szempontjából lát-e összefüggést támadó és védelmi fegyverek között.

Viszont nemmel válaszolt arra, hogy „Az Egyesült Államoknak le kell-e állítania a nemzeti rakétavédelmi rendszer további telepítését, amíg azt reális körülmények között sikeresen nem tesztelik, és be nem bizonyosodik a hatékonysága.” Úgy vélekedett, hogy „Az Egyesült Államokban egyetlen atomrobbanás is katasztrofális következményekkel járna, ez megköveteli a hatékony rakétavédelmi rendszert. Még a tökéletlen védekezésnek is lehet elrettentő hatása. Ugyanakkor ragaszkodnunk kell a szigorú tesztelési programhoz védekezésünk megbízhatóságának folyamatos javítása érdekében” – írta.

Választás előtti utolsó kampánybeszédében Joe Biden bejelentette, hogy Amerika csatlakozni fog a párizsi klíma egyezményhez, melyet Donald Trump elutasított.

A Magyar Békekör megjegyezte: az Egyesült Államok új elnökének külpolitikai tervei, különös tekintettel a béke szempontjából legfontosabb nukleáris hadászati szerződés meghosszabbítására, valamint a fennálló nemzetközi jogrend tiszteletben tartására, alapvető fontosságú. Ha ígéreteit valóra is váltja, és az Egyesült Államok külpolitikai gyakorlatává teszi, a nemzetközi stabilitás és Magyarország biztonsága csak nyerhet vele. A Békekör azt szeretné, ha Joe Biden elnök valóra váltaná ígéreteit! Ehhez jó munkát kíván Amerika új elnökének.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Pedibusz Gödöllőn
Még nem sokan tudják mi is az a Pedibusz ill a Pedibusz program Gödöllőn. Ez a program arról szól, hogy a gyerekek egy jó szervezéssel , felnőtt kísér…

További cikkek

Pedibusz Gödöllőn
Még nem sokan tudják mi is az a Pedibusz ill a Pedibusz program Gödöllőn. Ez a program arról szól, hogy a gyerekek egy jó szervezéssel , felnőtt kísér…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum