2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Jobbik:A megszállók emlékműve árnyékolja be a Batthyány-örökmécsest

A Jobbik Magyarországért Mozgalom fejet hajt az aradi vértanúk példamutató, hősi emléke előtt és országszerte számos megemlékezésen vesz részt nemzeti gyásznapunkon. Azonban álláspontunk szerint mindaddig nem lehet méltóképpen emlékezni az 1848-’49-es forradalom és szabadságharc vértanúira, amíg az elnevezésében e hőseink emlékét őrző Szabadság térre és a Batthyány-örökmécsesre árnyékot vet a szovjet megszállók emlékműve.

Farizeus az országgyűlési főhajtás az aradi vértanúk emlékére, ha nem akarnak tudomást venni arról, hogy a budapesti Szabadság tér és környéke helyén állt 100 évig az a II. József által építtetett tüzérlaktanya, melyet Pest Bastille-jának neveztek. Annak a területén végezték ki Magyarország első szabadon választott miniszterelnökét, Batthyány Lajost. Jelképesen felakasztották Kossuth Lajost, Táncsics Mihályt, Irányi Dánielt, és még sok magyar forradalmárt, szabadságharcost börtönöztek be vagy végeztek ki ott. Az a tér az ő emlékükre kapta a Szabadság nevet, még a környező utcák is a magyar vértanúk nevét viselik. Ezért is elfogadhatatlan, hogy a „rendszerváltás” után 25 évvel még mindig ott állhat egy monumentális megszállási emlékmű, a kommunista önkényuralmi rendszer obeliszkje.

A magyar-orosz hadisíregyezmény lehetőséget biztosít az emlékmű áthelyezésére, csak végre élnie kellene ezzel a magyar kormánynak. Hende Csaba honvédelmi miniszter egy éve azt ígérte (http://www.parlament.hu/irom40/01203/01203-0001.pdf), hogy minden lehető támogatást megad a kommunista emlékművek áthelyezéséhez, de aztán hiába fordult kezdeményezésünkre a kormányhoz Tarlós István a Szabadság téri obeliszk eltávolítása érdekében, Hende válaszában megtagadta a lépést. Ennek az ellentmondásnak a kiküszöbölése érdekében most az új honvédelmi miniszterhez, Simicskó Istvánhoz fordultam egy írásbeli kérdéssel. A Jobbik bízik benne, hogy a kormány végre kezdeményezi a megszállók emlékművének eltávolítását, az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegve is.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…