2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

DK: Arad, 1849.10.06. – Amikor a „bevándorlók” adták életüket a hazánkért

1849 október 6-án 13 embert végeztek ki Aradon a magyar szabadságharcban játszott szerepük miatt. A 13 kivégzett hazafi között olyan emberek is voltak – például Aulich Lajos, Damjanich János, Láhner György, Leiningen-Westerburg Károly, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, gróf Vécsey Károly – akik egyáltalán nem, vagy csak felnőttkorukra tanultak meg magyarul. Voltak köztük német, osztrák, szerb, horvát és örmény származásúak is – ami mindannyiukban közös volt, hogy életüket adták a szabad Magyarországért.
Az Orbán-kormány „Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!”- kampányüzenete az aradi vértanúk napján még szégyenteljesebb. Az aradi vértanúk, a magyar nemzet legjelentősebb gyászünnepének hősei hiába voltak más származásúak, hiába beszéltek más nyelvet, nem vették el a magyarok munkáját, nem voltak ellenségesek a kultúránkkal, épp ellenkezőleg: készek voltak meghalni a hazánkért.

A Demokratikus Koalíció tisztelettel emlékezik azokra a hősökre, akik a magyar szabadság melletti kiállásukért vállalták a golyó, vagy kötél általi halált. A DK szerint a mai nap nem „csupán” nemzeti gyászünnep, hanem üzenet is a magyar kormány számára: ha gyűlöletkampányt folytat más származású emberek ellen, nem csak emberségét veszti el, hanem megtagadja saját történelmének legnagyobb hőseit is.

Molnár Csaba
ügyvezető alelnök DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…