2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Indul a Helsinki Bizottság kontra Fidesz per

Csütörtökön délután fél három kezdődik a Fővárosi Bíróságon az a polgári per, amelyben a Magyar Helsinki Bizottság a felperes, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség pedig az alperes. A civil jogvédő szervezet jó hírneve és becsülete megsértése miatt júniusban fordult bírósághoz.
Május 22-én a Fidesz sajtóközleményt tett közzé az Országos Sajtószolgálat (OS) útján. A párt egyebekben azt állította: „A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani. Hazugságaikkal szemben a tény az, hogy 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt.”

A Helsinki Bizottság még aznap bejelentette: a gyalázkodó közleményért bírói úton vesz elégtételt. 2015. június 16-án be is nyújtotta keresetét a Fővárosi Törvényszékhez. Az egyesület azt kéri a bíróságtól, állapítsa meg, hogy a kormánypárt közleményében szereplő kijelentéseivel megsértette a Helsinki Bizottság jó hírnévhez való jogát, illetve becsületét. Emellett arra kéri a bíróságot, kötelezze az alperest, hogy a honlapján, a Magyar Nemzet és a Napi Gazdaság (azóta Magyar Idők) napilapokban fizetett hirdetésként, valamint az Országos Sajtószolgálat útján közzé tett nyílt levélben kérjen bocsánatot, és jelentse ki, hogy állításai mindenféle ténybeli alapot nélkülöznek. Ezen túl a civil szervezet kéri, hogy a bíróság tiltsa el a Fideszt a további jogsértésektől és kötelezze egymillió forint sérelemdíj megfizetésére. Amennyiben a bíróság megítéli, az összeget a Helsinki Bizottság menedékkérők jogi segítségnyújtására fogja fordítani.

Mint ismeretes, korábban a Helsinki Bizottság hasonló ügyben már jogerősen pert nyert a Fidesszel és akkori szóvivőjével, Hoppál Péterrel szemben, aki a mostani per tárgyává tett pártálláspontra rímelő állításokat fogalmazott meg sajtótájékoztatóján 2013 augusztusában.

A holnapi bírósági tárgyalás nyilvános.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Igent mondott a kockázatra egy borsodi esküvőiruha-szalon tulajdonosa, aki a működés több adózási szabályát is felrúgva szolgálta ki ügyfeleit. Nem le…
„Kétkezes kapaszkodó”
Több mint ezer hamis játékkonzollal pakolták plafonig azt a kamiont, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyul…