2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Groteszk fekete humor a közétkeztetési szakácskönyv ötlete

Hiába emelte fel a kormány a közétkeztetési jogosultság összeghatárát egy főre jutó 89 ezer forintos jövedelemre, hiába kapnak gyermekeink úgynevezett egészséges ételt a menzán, ha a vonatkozó rendelet mindenáron áterőltetése miatt kiöntjük a fürdővízzel együtt a gyereket is: éhesen mennek haza tömegével szeptember óta az iskolából, óvodából. Ez november végére már számokban is kimutatható, hiszen százával, ezrével mondják fel a menza-előfizetést a tanulók. Jelentősen nőtt az ételmaradék mennyisége is.
Egy élelmezési vezető szerint az állami finanszírozás nem reális az ellátáshoz képest. Ez azt is jelenti, hogy hiába mondja Rétvári Bence, hogy nőtt az állami támogatás a közétkeztetés számára. Mert amit most megkövetelnek, és amennyivel többen kapnak ingyenesen közétkeztetést, ez a kettő nem reális egymáshoz képest. Tehát jóval többet kell bepótolniuk az önkormányzatoknak a közétkeztetésbe.

Orvosi vélemények szerint amennyit az egészséges táplálkozás hoz az egészség terén, a mentális feszültség annyit visz. Ráadásul azok, akik az intézmény konyhájáról elviszik az ebédet, otthon azt feljavítják: sóznak, cukroznak.

Az anomália felszámolása érdekében a Jobbik beadott egy határozati javaslatot, hogy kormány feladatkörében vizsgálja felül a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendeletet, továbbá ezen felülvizsgálat során biztosítsa a céltudatos nevelés, a rendszeresség és kiváltképp a fokozatosság pedagógiai elvének érvényesülését az étrendtervezés szabályaiban.

Célunk, hogy szűnjön meg az abszurd helyzet, hogy a csicsókás pityókás főételt reszelt répás feketekenyér követi uzsonnára só nélkül, aztán az egész megy a kukába. Azt üzenjük azoknak, akik szerint ez a téma lerágott csont, hogy bárcsak az volna, mert akkor előtte legalább kaptunk volna valami ehetőt is.

Ezzel szemben Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára szerint a közétkeztetés annyira jó, hogy rövidesen szakácskönyvet is kiadnak belőle. Szerintünk ez groteszk fekete humor és a jövő héten a Fidesz–KDNP politikusát meg is kínáljuk majd csicsókás pityókával, hogy a helyszínen eldönthesse, érdemes-e abból szakácskönyvet írni.

Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek