2021. 10. 25. hétfő

Blanka, Bianka
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Geotermikus távfűtőrendszer kiépítése Kistokajban

A Geo-Wendung Zrt. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében meghirdetett „Helyi hő és/vagy hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” pályázati konstrukcióban megvalósuló projektjének záró rendezvényén, Ambrus Gyöngyi Kistokaj Község polgármestere, Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszter- helyettese, továbbá a Geo-Wendung Zrt. képviselője, Garamvölgyi Attila közösen adták át a projekt keretében megépült hőközpontot és távfűtőrendszert.

A létesítmény átadásával befejeződött a kistokaji projekt kivitelezése, amely a Miskolci Geotermikus Projekt másodlagos geotermikus energiáját fogja hasznosítani.
Összhangban a hazai és az EU-s energiapolitikával, az Geo-Wendung Zrt. stratégiai célkitűzése a környezeti szempontok érvényesítése a gazdasági fejlődésben. Ennek feltétele a megújuló energiaforrások mind nagyobb arányú felhasználása, a társadalom és a környezet harmonikus viszonyának kialakítása, közvetve a hazai energiahordozó forrásszerkezet kedvező befolyásolása a hagyományos energiaforrások felől a megújuló energiaforrások irányába való elmozdulás elősegítésével.
A Geo-Wendung Zrt. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében meghirdetett „Helyi hő és/vagy hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” KEOP-2012-4.10.0/B pályázati konstrukcióban benyújtott pályázata közel 712 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A Társaság a projekt keretében a Kistokajt környező mezőgazdasági és ipari övezetet ellátó geotermikus bázisú távhőrendszert valósított meg. A kialakított hálózat úgynevezett indirekt geotermikus távfűtési rendszer. A Miskolci Geotermia Zrt. (PannErgy Csoport tagja) által épített geotermikus rendszerből, hulladékhő átadására van lehetőség a Geo-Wendung Zrt. számára.
A projekt során az alábbi megtakarítások érhetőek el:
Az üvegházhatású gázok kibocsátás csökkenése [t/év]: 9 335,25
Megújuló energiahordozó felhasználás növekedése [GJ/év]: 165 490
A projekt teljes beruházási költsége 1.162.000.000 forint
A beruházás megvalósítás záró dátuma 2015. december 15.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Szöveg: Budapest, 2021. október 23. Fényfestés a Halászbástyán az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Mohai…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum